На редовното заседание на ОбС, което ще се проведе на 22 декември от 9 часа в малкия салон на читалище „Христо Ботев”, общинското ръководство ще предложи на съветниците да утвърдят критерии за тристепенно финансово стимулиране на млади семейства от община Ботевград.  Необходимостта да бъдат определени нови критерии възниква във връзка с набелязаните мерки в Програмата за задържане на младите хора и привличане на новозаселници, приета с решение №87/28.04.2016 год. на Общински съвет – Ботевград, и в изпълнение на социалната потика на общината. Това се посочва в мотивите към докладната. 


В проекта на решение пише, че финансовото подпомагане ще се осъществява на три етапа при настъпване на събитията: раждане; прием в детска градина; прием в училище. Средствата за подпомагане се отпускат на майката/ осиновителката до трето поредно дете /включително/.Ограничението не се отнася за трето поредно раждане на близнаци. 


При осиновяване на деца до 7 години са в сила всички условия за новородените. Подпомагането е диференцирано  на база образование на майката/осиновителката. За трите етапа на подпомагане на майките/осиновителките  се изплащат:


-900 лева - на майките/осиновителките с висше образоване , разпределени по 1/3 между трите етапа на подпомагане; 


-750 лева – на майките/осиновителките  със средно образование, разпределени по 1/3 между трите етапа на подпомагане; 


-450 лева – на майките/осиновителките с основно образование, разпределени по 1/3 между трите етапа на подпомагане; 


-300 лева – на майките/осиновителките с начално и по-ниско образование, разпределени по 1/3 между трите етапа на подпомагане. 


На финансово подпомагане на втори етап подлежат само майките, заявили и получи подпомагане на първи етап. На финансово подпомагане на трети етап подлежат само майките, заявили и получили подпомагане на втори етап. Условието не се прилага в случаите на осиновяване. 


Условията за кандидатстване за финансово подпомагане са следните:


-родителите на новороденото да са навършили пълнолетие към датата на раждане на детето; 


-поне един от родителите да има обработен постоянен и настоящ адрес на територията на община Ботевград не по-късно от 12 месеца преди раждането/осиновяването на детето. Условието за наличие на настоящ адрес не се отнася за майки/осиновителки, записани в редовна форма на обучение и удостоверели, че са студентки с надлежно заверено удостоверение от съответния ВУЗ;


-заявлението за подпомагане на първи етап се подава от майката/осиновителката в срок до 90 дни от раждането/осиновяването на детето; 


-заявлението за подпомагане на втори и трети етап при постъпване в детска градина и училище се подава от майката/законен представител на детето  в периода от 1 септември до 30 октомври; 


-при постъпване в детска градина и училище децата да са редовно имунизирани, с изключение на тези с трайни противопоказания за ваксиниране; 


-родителите да удостоверят липса на просрочени задължения към община Ботевград  или да имат действащото споразумение за разсрочено плащане на задълженията. 


Средствата за подпомагане на младите семейства ще се осигуряват от собствени приходи на общината. Ако новите критерии бъдат приети на предстоящото заседание на ОбС, те ще влязат в сила за родените/осиновените след 1 януари 2017 год., се посочва още в докладната на общинското ръководство.