В навечерието на Бабинден – 21 януари /по стар стил/, в МБАЛ Ботевград бе отбелязан празникът на родилната помощ. Това стана днес във фоайето на първия етаж в лечебното заведение. Тази година специален поздрав към акушерите, гинеколозите, неонатолозите и детските лекари поднесоха деца от ЦДГ „Славейче”. Те бяха подготвили специална програма, изпълнени с много песни, стихотворения, пожелания и наричания за здраве, благодат, много и здрави деца да се раждат в общината. По традиция децата изпълниха ритуала „измиване на ръце” на д-р Доротея Георгиев – началник на Акушеро-гинекологичното отделение в местната болница, като по този начин засвидетелстваха почит и уважение към всички, които работят в Родилното отделение и се грижат за здравето на родилките и техните рожби. 


Към хубавите пожелания се присъедини зам.-кметът на Община Ботевград Борис Борисов. „За мен този празник е много по-емоционален от всички останали, тъй като един много близък за мен човек е отдал живота си на тази благородна професия - моята баба. Това, което ще пожелая на нея, ще пожелая и на Вас днес: Бъдете здрави, бъдете все така упорити и трудолюбиви, отдавайте своя труд и енергия на това благородно дело – да помагате на майките в тези най-трудни дни и часове за тях, когато раждат и след това!”.


Зам.кметът благодари на екипа на Родилно отделение за това, че през миналата година са изродили 214 бебета и им пожела през тази техният брой да се удвои. Борисов поднесе цветя на д-р Доротея Георгиева и съобщи, че общината е превела 500 лева по сметка на МБАЛ, с които да подпомогне работещите в областта на родилната помощ да отбележат своя професионален празник. 


От името на Дамски клуб „Инер уил” - Ботевград поздрав към екипа на Родилното отделение поднесе Незабравка Първанова. Тя съобщи, че по повод празника организацията дарява на отделението нощници за кърмачки.


Управителят на МБАЛ Ботевград д-р Красимир Кушев също отправи благопожелания към празнуващите на Бабинден. Той благодари на децата и всички останали, които уважиха професионалния празник на работещите в АГО. 


В края на тържеството д-р Доротея Георгиева прочете поздравителен адрес от кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, в който се казва:


УВАЖАЕМИ ЛЕКАРИ И АКУШЕРКИ,


За мен е удоволствие да Ви поздравя по случай Вашия професионален празник - Деня на родилната помощ!


Вашата мисия е да дарявате живот и да ни радвате с най-важното и най-красиво събитие в живота ни - раждането на нашите деца! Благодаря Ви за всеотдайността и усилията, които полагате при изпълнението на тази достойна и отговорна професия!


Пожелавам Ви да бъдете здрави и винаги да имате сили и мотивация, с които да продължавате да следвате своето призвание! Съхранете в душите си милосърдието, упоритостта и вярата, че всеки ден с Ваша помощ се ражда доброта и чистота!


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!