"Абсолютно тенденциозно предаване! Абсолютно едностранчиво представяне на фактите. Явно някой има интерес това да става по този начин. Явно някой има някаква цел. Абсолютно тенденциозно подреждане на едностранчиви факти, за да се получи някакъв сценарий" - така коментира днес кметът Иван Гавалюгов по повод предавнето "Открито" на Валя Ахчиева, излъчено снощи по БНТ.


Ето какво каза още кметът пред местните медии: "Смея да твърдя, казвам го за пореден път, че ако „Напоителни системи“ си изпълняват стриктно и съвестно задълженията си, никога нямаше да се стигне до ситуацията от октомври 2016 година. Като казвам „стриктно“ имам предвид стриктно да се контролира другия, много сериозен, даже бих казал – най-големия потребител - МВЕЦ "Бебреш". Този голям консуматор има много ясно разписани обеми и коти, от които би могъл да ползва вода от язовира. Те са ясни и точни – 5 метра под кота „Преливник“. Миналата година, по мои спомени, но това може да се провери лесно, МВЕЦ-ът е черпил вода и тогава, когато тази кота е била 11 или 12 метра под преливника, тоест – 6-7 метра под разрешеното им за ползване. Къде са били тогава „Напоителни системи“?". 


За да не бъде обвинявано постоянно, че са нарушители, дружество  „В и К Бебреш“ са внесли в Басейнова дирекция „Дунавски район“ – Плевен искане за разширяване на разрешението за водоползване, като се упоменат и направените през годините допълнителни връзки към тръбата на „Напоителни системи“, така наречените – байпаси. Много удобно в предаването на Валя Ахчиева беше избегнат фактът, че откакто водното дружество има нов управител, то прави всичко възможно и плаща редовно фактурираните водни количества. Нещо, което в миналото, не се е правело изобщо.


"Цел на това предаване беше да покаже колко сериозен нарушител е „В и К Бебреш“, че е некоректен платец, че е причината за източването на язовира, което категорично не е вярно. Аз разбирам и какви са мотивите на създателите на това предаване. Двама са основните потребители на вода от язовир Бебреш - „В и К Бебреш“ и „МВЕЦ - Бебреш“. Това са конкуренти на един пазар и като такива, единият е заинтересован да си осигури повече ресурс. Разбирам техния търговски интерес, но в никакъв случай този интерес не трябва да е за сметка на жителите на Община Ботевград", коментира Иван Гавалюгов.