Международният ден на Земята – 22 април, ще бъде отбелязан с мащабна кампания по почистване в цялата в община. Гражданите могат да се включат доброволно като почистят районите около домовете си, училищата, фирмите и административните сгради на институциите, в които работят. 


Няма да има ограничения по отношение на дейностите. Те могат да бъдат събиране на отпадъци, озеленяване, окопаване на градинки и други. Всички необходими материали и пособия ще бъдат осигурени от общината. Извозването на отпадъците ще се извършва от общинско предприятие БКС. За тази цел отпадъците – зелени и битови, трябва да са разделно събрани.


„Ще използваме тази кампания, за да започнем да говорим за разделно събиране – зелените отпадъци да се събират отделно от битовите. Искам  да подчертая, че целта на инициативата не е да направим пролетно почистване на домовете си – да изхвърлим вещи, мебели и друга ненужна покъщнина, а  да  почистим пространствата около домовете, около фирмите, около училища и административни сгради на други институции. Надявам се че ще получи едно масово, добре организирано мероприятие, с което ще покажем нашето отношение към природата, към околната среда в населено място, където живеем”, каза кметът Иван Гавалюгов по време на днешния брифинг с местните медии.  


Конкретни разяснения по кампанията ще бъдат направени на един по-късен етап.