Във връзка със случаи на наличие на уран в питейната вода в някои градове на страната, екипът на botevgrad.com направи запитване до „В и К Бебреш“ ЕООД – Ботевград за предоставяне на данни, относно изследвания на питейната водата, която те доставят на своите абонати. От общинската дружество предоставиха протокол от изследване на водата в язовир "Бебреш", направено от сертифицираната лаборатория „Евротест – контрол“ ЕАД София.


От протоколът става ясно, че няма повишение от допустимите стойности на „Естествен уран“ във водата на язовир "Бебреш". При допустими норми от 0.03 mg/dm3 (milligram/cubic decimeter) по стандарт – ЕТС 7.1.3-29/2010, резултатите в пробата, взета на 21.11.2016 г. при нулев/мъртъв обем на язовира, са показали 0.0040-0.0006.


Другата проба, която е направена на водата е за „Обща бета-активност“. И при нея измерените стойностите са в пъти под допустимите. При пределни количества от 1.0 Bq/dm3 по стандарт БДС 12577:1975, пробата е показала <0.10.


Протоколът е подписан от Юлиана Акрабова – директор на Дирекция изпитвателна лаборатория, инж. Катя Любенова – провел изпитването и инж. Силвия Димитрова – ръководител направление.