След днешната разгромна победа над гостуващия Свобода Пещера отборът на Балкан си осигури мястото в Югозападната трета лига и за следващия сезон два кръга преди завършването на първенството. Домакините разпиляха своите съперници, като им вкараха 6 гола, и то в рамките на вторите 45 минути и не допуснаха нито един в своята врата.


Тимът от Пещера издържа само едно полувреме, въпреки че реферът отмени два гола на Балкан заради отсъдени засади, а още във втората минута не посмя да отсъди дузпа за Балкан за нарушение срещу Здравко Атанасов в наказателното поле. Зелените имаха и още възможности за гол, но ги пропиляха. Пред гостите се откри само един шанс в средата на полувремето, но вратарят на Балкан Емил Петров се справи блестящо.


Балканци се отприщиха в началото на второто полувреме, когато в 52-та минута капитанът Здравко Атанасов вкара така важния гол. Четвърт час по-късно Цветелин Цаковски отбеляза второто  попадение във вратата на Пещера. След този гол гостите видимо започнаха да се обезверяват, а рухнаха окончателно след третия гол на влезлия като резерва Ивайло Златев, който бе в 79-та минута. А в последните десет минути допуснаха още три гола - два на голмайстора Цветелин Цаковски, който завърши с хеттрик, и  още един на Ивайло Златев в добавеното време.


Далеч преди края на срещата от уредбата на стадиона на няколко пъти прозвуча специално подготвената песен на Маргарита Хранова "Оставаме".  Балкан вече е 12-ти с 39 точки, а с високата си резултатност изравни головото си съотношение, което е 50 вкарани на 50 допуснати голове. А след това поражение Свобода Пещера се озова на предпоследното 17-то място с 31 точки два кръга преди края, пред него с по 32 в опасната зона са Германея и Велбъжд.


В следващия кръг Балкан гостува на Марек, а Пещера е домакин на Велбъжд, като в последния кръг Свобода гостува на вече изпадналия Чепинец.


Със сигурност от Югозападната трета лига изпадат последните два отбора, опасността за окръжните групи грози още един или два отбора, в зависимост от това кои ще са изпадащите от Втора лига.


Другите резултати от днешния 32 кръг:


Велбъжд - Струмска слава     0-1


Вихрен - Германея              2-1


Симитли - Чавдар Етрополе  2-0


Миньор Пк - Пирин Рз         2-2


Хебър - Ботев Ихт               5-0


Сл. герой - Марек               3-2


Р. спортист - Беласица         1-2


Пирин ГД - Чепинец             4-0