Констатирани са съществени дефекти след ремонта на брегоукрепващите съоръжения на реките Рударка и Новаченка. Общината изпраща няколко писма до фирмата-изпълнител – „ИнфрастройБГ”/http://botevgrad.com/news/6011/Opredelen-e-stroitelyat-na-novoto-regionalno-smetishte/в които настоява тя да предприеме действия за отстраняването на нередностите. Строителното обединение обаче въобще не се отзовава, дори не отговоря на нито едно от писмата. В крайна сметка излиза, че последствията ще са за сметка на общината. Тя ще трябва да осигури 80 000 лева от собствени приходи за спешно отстраняване на дефектите. Във връзка с това кметът Иван Гавалюгов иска съгласието на Общинския съвет за отпускане на сумата.


Ремонтът на брегоукрепващите съоръжения на реките Рударка и Новаченка бе извършен по проект, спечелен от общината през 2011 година. По проектното предложение, изготвено по схема на ОП „Регионално развитие”, бяха  отпуснати средства в размер на 1 052 393 лв., от които 52 619 лв. са съфинансиране от страна на община Ботевград. Строително-монтажните работи включваха: почистване на коритото на река Рударка, изграждане на нова подпорна стена по левия й бряг, изграждане на нови защитни съоръжения и реконструкция и ремонт на съществуващите, почистване и възстановяване профила на река Новаченка, изграждане на една подпорна стена с обща дължина 204 м и шест броя защитени съоръжения от габиони с обща дължина 430 м.


Изпълнението на проекта бе възложено на обединение „Инфрастрой”, което изгради и регионалното депо за неопасни битови отпадъци.     


Допуснатите нередности са констатирани при извършена проверка на място от Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ още на 08.09.2015 г., след приключването на проекта. Съставен е протокол и са отправени съответните препоръки за отстраняването на дефектите. Управляващият орган на програмата поставя срок за изпълнение на предписанията - 09.10.2015 г.


Първото писмо до изпълнителя е изпратено на 09.09.2015 г. Общината го уведомява за извършената проверка на място и  констатираните нередности, а именно: компроментирана долна част (матрак) на габион около 2 м, намиращ се в десен участък от НК9 до КК9 на р Рударка; Цялостно падане на два участъка от укрепващата стена от габиони, намиращи се от ПК9 до ПК10 на р.Новаченка.
В същото писмо Община Ботевград напомня на обединение „Инфрастрой БГ”, че като изпълнител на СМР по проекта, и във връзка с обвързания гаранционен срок, отстраняването на гореспоменатите нередности е негов ангажимент. Писмото е получено от фирмата на 10.09.2015 г.


Община Ботевград изпраща още две писма до обединението - на 15.10.2015 г. и на 09.06.2016 г., в които посочва, че до момента препоръките на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ не са изпълнени.


И трите писма остават без отговор.


На 12.01.2017 г. и 04.03.2017 г. в общинска администрация - Ботевград постъпват две писма - от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от ГД „Градско и регионално развитие“. Институциите настояват за предприемане на мерки от страна на бенефициента по проекта - Община Ботевград.


На 14.03.2017 г. общината отново се обръща с писмо към обединение "Инфрастрой БГ" да изпълнени задълженията си по договор, но без резултат. На 03.05.2017 г. строителни специалисти от общинската администрация  правят оглед за установяване състоянието на поречията на реките Новаченка и Рударка. Комисията изготвя констативен протокол, придружен със снимков материал, и количествено-стойностна сметка за необходимите ремонтни дейности. Цялата документация е изпратена на ГД "Градско и регионално развитие" към МРРБ. От ведомството настояват за изпълнение на необходимите мерки до 30.06.2017 г.


Да припомним, че и по проект „Изграждане, реконструкция и ремонт на брегоукрепващо съоръжение на река Рударка и река Новаченка” Община Ботевград получи финансова корекция в размер на 43 969 лева.