Преди изборите на 4 април по сметка на Община Ботевград са постъпили 184 200 лева, отпуснати с постановление на Министерски съвет за ремонт на моста над река Рударка в Новачене. Това съобщи кметът Иван Гавалюгов по повод изказване на съветника Георги Георгиев по време на редовното заседание на Общинския съвет миналия четвъртък,  че „никой няма да бръкне в хазната и да даде 200 000 лева, за да започнат ремонтните дейности на моста“. 


„За да започне ремонт, трябва първо проектът да бъде одобрен, а  той е във финалната фаза на изработване. Общината е кандидатствала за финансиране с обобщена количествено-стойностна сметка и предварителен оглед по отношение на състоянието му и необходимите средства за ремонта“, обясни кметът. 


Иван Гавалюгов съобщи още, че е получил уверението, че проектът ще бъде одобрен през следващите три седмици, след което Община Ботевград ще обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонта. 


Съоръжението беше затворено за движение на моторни превозни средства в началото на месец ноември 2020 г. Сигнал за лошото му състояние бе подаден в общинската администрация няколко седмици преди това. Оттам извършиха оглед на съоръжението и установиха множество проблемни греди и сглобки в основата на моста.


Потърсено бе и становище от „Мостремонт – 97“ ООД. В изготвения от проектантската фирма доклад се посочва, че конструкцията на съоръжението е в нормално експлоатационно състояние. Изключение обаче прави пътната конструкция, чийто ремонт не подлежи на отлагане. От обновяване, почистване и консервиране се нуждаят и стоманените лагери, се посочва още в доклада.


Железният мост е от голямо значение за жителите на Новачене, той свързва двете части на селото. Освен трафика за Гурково, през него минават и автобусните линии за няколко села. Построен е преди десетки години.