“Ботевград е първото място в страната, което посещавам, след като бях избран за председател на Движение България на гражданите. За мен това е много важно. Защото от Ботевград тръгна моят политически път. И аз винаги ще държа този град близък до сърцето си“, каза пред ботевградските медии новоизбраният лидер на ДБГ – Димитър Делчев, който вчера бе в нашия град, за да се срещне с ръководството и членове на местната структура на Движението. 


Бившият депутат от Софийска област сподели пред местните медии, че следи обществено-политическите процеси и взаимоотношения в Ботевград.


“Доволен съм, че колегите от Реформаторския блок продължават да отстояват това, в което вярваха през 2015 година. Две години по-късно те са непримирими срещу това моделът на назначенията, на нагласените обществени поръчки, на управление на общината по лош начин да се върне. Смятам, че Ботевград може да служи за пример как на други места това да се случи“, коментира Делчев. 


Лидерът на ДБГ изрази своето мнение и по актуалната тема за разцеплението на групата на ГЕРБ в Общински съвет Ботевград. Според него то се дължи на това, че "едните искат да работят за себе си, а другите гласуват в интерес на общината". 


“Тези, които застанаха зад кмета Иван Гавалюгов и желанието му да промени начина на управление на общината, мога само да ги похваля. Надявам се градоначалникът да не се отказва от усилията си Ботевград да бъде управляван по прозрачен и честен начин и в полза на хората. В края на този мандат ще се види дали е успял да го направи. Но аз нямам съмнение, че тази коалиция, която се направи тук през 2015 година, устои на изкушенията на властта, на парите, на схемите, Ботевград ще има едно добро управление и след 2019 година“, каза още Димитър Делчев.


По нашумелия въпрос за гейтовете, Делчев заяви: “Тези гейтове лековато ги наричат скандални. Те не са скандални, а симптом на едно разболяно общество. Всъщност заради кумгейт младите хора бягат от страната, защото тук не могат да се реализират, защото се вижда, че за да работиш в едно държавно предприятие в енергийния сектор, не е достатъчно да си умен, надежден и да разбираш много от енергетика, а трябва да си роднина на някой от силните на деня, на някой от тези партийни функционери, които по подобие на времето преди десети ноември, назначаваха от името на партията, който им звънне. Този модел не ни води към западноевропейските държави, а в миналото. Разбиването на този модел е мисия за една истински широка коалиция, съюз, бих казал, на национално ниво. Той не трябва да се кръщава десен или централен, а широк демократичен съюз, който се противопоставя на такива назначения.“.


Делчев обяви пред местните медии, че ще изпрати сигнал до главния прокурор във връзка с отхвърляне на оставката на Делян Добрев като народен представител. “Считам, че това е противоконституционно. Такова е и мнението на признати конституционалисти и специалисти по трудово и осигурително право. Отхвърлянето на оставка, веднъж подадена от народен представител, който няколко пъти е потвърдил от трибуната, че иска да напусне Народното събрание, нарушава законите на Република България.  В момента ние сме в парламентарна криза, защото депутат, който не желае да бъде такъв, получава по 4000 лева заплата. Той е председател на енергийна комисия, а не желае да върши работа като такъв, въпреки това свое нежелание той е държан от своите колеги по този начин. За мен тук има престъпно държане, престъпна безстопанственост. Това са пари, които излизат от джобовете на данъкоплатците. Не само това, а и очевидно се върви против решение на Конституционния съд, който е казал, че веднъж подадена оставка - трябва да бъде приета. Очаквам от Прокуратурата да установи дали е налице престъпление, каквото считам, че има, и да сезира Конституционния съд да даде тълкование дали Делян Добрев трябва да остане в Парламента, или не трябва. Защото ако утре се гласува закон с гласа на Добрев, този закон става невалиден, ако той не трябва да е народен представител по право“, коментира новият председател на ДБГ.