На 19 октомври списание „Мениджър” обяви тазгодишните финалисти в надпреварата „Мениджър на годината”. Сред тях е и управляващият директор на IMI България Ерик де Кандидо. Той управлява „Интегрейтид Микро-Електроникс България“ ЕООД, поддоставчик на електронни компоненти, шприцоване на пластмаса, автоматизация и подготовка на кабелни снопове с два завода в Ботевград и дизайнерски център в София. Компанията е част от структурата на глобалната Integrated Micro-Electronics, Inc, която притежава 15 производствени звена, разположени във Филипините, Китай, Сингапур, САЩ, Мексико, България и Чехия.


Ето и останалите претенденти за приза: 


Дарина Стоянова, изпълнителен директор на „Престиж-96“ АД


Дарина Стоянова е начело на „Престиж-96“ от края на  2014 г. Под нейно ръководство компанията се превръща в производител номер едно по дял в продажбите в стойност във всяка една от категориите на пазара в България, в които оперира. Постига 20% ръст на продажбите, над 55% ръст на EBITDA през 2016 спрямо 2014 г. и разширява дейността на компанията в нови пазарни категории и международни пазари. Преди „Престиж“ Дарина работи повече от 14 години за гиганта Henkel, 9 от които като президент на „Хенкел България“. Член е на управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България. Основател е на инициативата "Училище за лидери: Вдъхнови (се)!", чиято цел е да подпомага личностното развитие и кариерното насочване на ученици.


Елена Дречева-Владимирова, изпълнителен директор на „Коника Минолта Бизнес Солюшънс България“ ЕООД


През 2005 г. Елена Дречева става първият служител на българското дружество на японската Konica Minolta – глобален бранд за иновативни бизнес и ИТ решения. Професионалната й кариера в сферата на ИТ сектора продължава вече 19 години. Следва стопанско управление и международни отношения в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Има множество сертификати за продажба, маркетинг и управление на проекти. През 2006 г. е отличена за „Най-млада жена предприемач“ от Министерството на труда и социалната политика.


Ивайло Славов, основател и изпълнителен директор на BULPROS


Лидерът на една от най-бързо растящите български софтуерни компании има повече от 20 години международен опит в областта на информационните технологии, финансовите услуги, аутсорсинга и човешките ресурси. Ивайло Славов ръководи банковия бизнес в отдел „Централноевропейски финансови услуги“ на Unysis. В Microsoft Германия оглавява бизнес направленията „Финансови услуги“ и „Производство“, а в Comparex (PC Ware) е пряко отговорен за управлението на бизнес линията „Професионални услуги“ в регион Европа, Близък изток и Африка. Заема позициите директор услуги в Аdecco за Източна Европа и Балканите, както и изпълнителен директор на Adecco България. Има магистърска степен по международна бизнес администрация и бакалавърска степен по международни отношения от УНСС. Дипломиран икономист от университета „Гьоте“ във Франкфурт.


Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс Канада“ и изпълнителен директор за България


Д-р инж. Илия Гърков ръководи дейностите на дружествата „Дънди Прешъс Металс Челопеч" ЕАД и „Дънди Прешъс Металс Крумовград" ЕАД. По образование е минен инженер. Притежава магистърска и докторска степен от Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски", София. Посвещава кариерата си на добивната индустрия, като 25-годишния си опит придобива в България, Австралия и Армения. Стартира в рудник „Стефан Стефанов“, ГОРУБСО – Златоград, и работи последователно в рудник „Елаците“ и "Челопеч". Има сертификат и диплома по мениджмънт от Свободния университет във Великобритания и магистърска степен по програмата "Мениджмънт за организационно съвършенство" на Нов български университет. Изиграва ключова роля за реализацията на редица важни промени и подобряването на ефективността на добива в дружествата на „Дънди Прешъс Металс“ както в Челопеч, така и в Армения.


Красимир Николов, старши вицепрезидент за Централна и Източна Европа във FOX Networks Group


Вече 12 години Красимир Николов участва в налагането на FOX Networks Group Bulgaria като медийна група, която разпространява нишовите телевизионни канали FOX, 24KITCHEN, SKY News, Nat Geo Wild, National Geographic и др. Първоначално като финансов директор, а по-късно като управляващ директор за България, Балканите и още 19 страни от Централна и Източна Европа, Николов успява да превърне офиса в София в регионален хъб за програмиране, техническо обезпечаване на разпространението на каналите и финансов контрол. Днес FOX Networks Group е една от най-бързо развиващите се медийни групи в България с над 5% пазарен дял. През 2015 г. той поема управлението на бизнеса и на територията на бившите съветски републики.


Кариерното развитие на Красимир Николов минава през отговорни финансови позиции в „Делойт България“, Би Ти Ви и „Петрол“ АД. Магистър по финанси с квалификация Cable Executive Management Program на Harvard Business School.


Пламен Мирянов, собственик и председател на съвета на директорите на „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ” АД


Арх. Пламен Мирянов е създател, собственик и председател на съвета на директорите на „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ” АД – строително-инвестиционна компания с 24-годишна история в проектирането, инвестирането и строителството. Компанията има 65 завършени жилищни сгради и комплекси в столицата. Като син на професор по архитектура той завършва Университета по архитектура, строителство и геодезия в София със специалност „Архитектура” и „Жилищни сгради и комплекси”. Притежава магистърска степен по бизнес администрация към „ИНТЕГРА” - Канада, сертификати по финанси, финансови инструменти и системи за финансиране на бизнес с недвижими имоти, маркетинг и управление на процеса, бизнес етика и социална ангажираност на организацията, организация на структурите на управление на акционерни дружества. Арх. Мирянов има редица специализации за подготовка на мениджъри и лидери, управление на кадри, организиране и структуриране на средни и големи бизнес организации и програмен курс за изграждане на лидерите на средни и големи предприятия.


Пламен Цеков, съосновател и изпълнителен директор на „Скейл Фокус“ АД


За пет години управляваната от Пламен Цеков софтуерна компания „Скейл Фокус“ завършва над 120 проекта за клиенти от 24 държави по света и е носител на повече от 50 национални и международни отличия. Компанията има офиси в София, Лондон, Пловдив, Мюнхен, Цюрих и Вашингтон. Цеков има над 15 години опит в ИТ индустрията и позиционирането на българския талант на пазара на софтуерни и аутсорсинг услуги. Член е на борда на Българската аутсорсинг асоциация.


Тим Курт, изпълнителен директор и вицепрезидент на „Аурубис България“ АД


Тим Курт е начело на „Аурубис България“ от 2014 г. Дружеството е лидер в производството на катодна и анодна мед в региона и един от водещите износители у нас. Кариерата му в концерна започва през 2006 г. като вицепрезидент „Корпоративна логистика“. В периода 2009-2013 г. заема и функцията на мениджър “Иновации” на концерна, където участва в реализацията на множество проекти и в България.


Курт е роден в Бремен, Германия. Специалист по логистика от Университета по приложни науки в град Фрийдберг, Германия. Започва кариерата си в Unilever като ръководител “Износ”, след което оглавява отдел „Логистика“ за брандовете Milupa и Pulmoll. От 2004 до 2006 г. живее и работи в Полша, като заема позицията директор “Верига доставки”. 


Цветелина Николова, управляващ директор на „Катаржина Естейт“, „Белица Уайнъри“, „Кончерто Уайнъри“ и „Платинум Брандс“


Цветелина Николова ръководи бизнеса на винарските изби „Катаржина Естейт“, „Белица Уайнъри“, „Кончерто Уайнъри“, както и на дистрибуторската компания за вина и високоалкохолни напитки „Платинум Брандс“. Стартира кариерата си през 2001 г. в Red Bull България, след което работи в „Белведере България“, където достига до позицията управител на холдинга. Цветелина Николова е бакалавър по политология на френски език и магистър по международни икономически отношения от УНСС. Завършва най-престижния международен институт по винарство International Organization of Vine and Wine с две международни дипломи. Мениджърските качества на Цветелина Николова са признати неколкократно от местни бизнес форуми и издания. Два пъти е сред десетте финалисти в конкурса „Мениджър на годината“ - през 2015 и 2016 г.


Най-добрият мениджър на България за 2017 г. ще бъде обявен на знакова за страната ни дата - 10 ноември, на тържествена церемония в Софийската национална опера и балет, съобщи Максим Майер - редакционен директор на сп. „Мениджър"..


С 35% повече са участниците в конкурса "Мениджър на годината" в сравнение с миналата, съобщи Силвия Пенева, управляващ съдружник в консултантската компания Делойт България, провеждаща селекцията и оценката на кандидатите в три етапа, по безпристрастна методология, създадена специално за надпреварата. Нов елемент тази година е, че участниците трябва да покажат как приоритизират в няколко, отговарящи на съвременното развитие на бизнеса корпоративни управленски практики и практики при управление на човешките ресурси като: Организационно развитие; Управление на човешкия капитал; Развитие на продукти и услуги, иновации; Развитие на пазара; Оптимизация на процеси, внедряване на добри управленски практики и стандарти; Информационна и кибер-сигурност; Внедряване на нови технологии, внедряване на ERP, CRM, BI; Управление на инфраструктурата, работната среда, здравето и безопасността при работа; Устойчиво развитие. Това поясни още Силвия Панчева. Тя открои като тенденция увеличаването на броя на компаниите от високите и информационните технологии - тази година почти 20% от участниците са от тези сектори. Увеличава се и броят на компаниите от секторите автомобилна индустрия и технологии за нея и машиностроене. Тези две индустрии сумарно представляват тази година над 10% от участниците.