„Аз, като транспортна фирма, нямам договорни отношения с общината за безплатно возене на пенсионерите. Това се прави по споразумение, а не защото съм задължен по закон или някаква наредба. Това трябва да го знаят и гражданите, и общинските съветници, които предлагат да се разкриват нови линии, или пък пенсионерите да пътуват  още повече безплатно” – това заяви Новко Новков по време на днешното заседание на Общинския съвет. Изказването му бе провокирано от  предложението, направено от общинския съветник Иван Райчинов, пенсионерите да пътуват безплатно и по линията Ботевград-Правец, тъй като използвали този маршрут, за да отидат до болницата или Кауфланд. Тяхното искане е подкрепено и с подписка от пенсионери, събрани в селата.


Субсидията, която държавата плаща за транспортното обслужване на слабонаселени и високопланински селища е 330 000 лева, като за компенсиране на транспорта на пенсионерите е 147 000 лева. /По закон пенсионерите пътуват с 20 до 30% по-евтини билети/. Уточнението бе направено от кмета Иван Гавалюгов, който призова съветниците да се съобразят с предложените промени в транспортната схема, които са съгласувани и с фирмата превозвач.


120 000 километра е общата дължина на маршрутите в транспортна схема в община Ботевград – съобщи Новко Новков. Разписанието на автобусните линии не е актуализирано от комунистическо време – изтъкна той. В същото време населението в селата намалява, съответно и  броят на пътниците. Работещите от години вече ползват само фирмен транспрорт.


„Ако новите реалности не се отчитат и транспортната схема не се коригира, ще дойде ден, когато до селата ще има по един, а не по три или пет курса на ден” – заяви Новко Новков.


Нова обществена поръчка за избор на превозвач на общинската транспортната схема ще бъде обявена през 2019 година.
При гласуването 27 общински съветници приеха предложените промени в общинската транспортна схема. От нея отпада един курс от Ботевград до Рашково и махала Белчово. Две от съществуващите линии стават сезонни. В същото време се разширява маршрута на вътрешноградската линия в Ботевград като се разкрива и един допълнителен курс в 10.30 часа.


За промените в транспортната схема - ОТТУК