Градската библиотека „Иван Вазов” бе домакин на церемонията по награждаване на победителите и участниците в първия конкурс от инициативата „Ботевград – първият уикиград в България”. Начало на събитието даде зам.-кметът на община Ботевград Борис Борисов. Той поздрави участниците в обществената инициатива и изрази надежда, че за осъществяването й ще бъдат привлечени още повече хора. Борис Борисов пожела догодина, след приключване на втория конкурс от инициативата, който стартира от началото на декември и ще приключи в края на февруари 2018 год., статиите и наградите да бъдат много повече. 


Своите впечатления от статиите и снимките в конкурса споделиха Спасимир Пилев и Вася Атанасова – редактори в Уикипедия и членове на журито, определило победителите в първия конкурс от инициативата „Ботевград – първият укиград в България”.


„Не е задължително да си участвал в първия етап на надпреварата, за да можеш да участваш във втория, обясни Спасимир Пилев -По време на първия етап на конкурса бяха написани 30 нови статии. По-голяма част от тях бяха на български език. Приятно бях изненадан, че имаше публикации на английски и френски език, благодарение на което информацията ще стигне до повече хора. Статиите са доста добри, илюстрирани са. 350 снимки от Ботевград и цялата община, включително и два аудиофайла, са публикувани в Уикипедия. Те вече се използват за илюстриране както на новосъздадените, така и на други статии”, съобщи Пилев 


Вася Атанасова направи едно сравнение, което показва, че статиите, написани по време на първия етап от създаването на WikiBotevgrad, никак не са малко. По нейни думи, в състезанието  на Укипедия през ноември - „Месец на Азия”, са написани 70 статии за цял континент, само с 40 повече от публикациите за WikiBotevgrad.


Вася Атанасова съобщи още, че голяма част от творчеството на ботевградския поет Стамен Панчев също е качено в Уикипедия. 


След изказванията последва и самото награждаване. Вася Атанасова и Спасимир Пилев връчиха грамоти, придружени с награди, на всички участници в инициативата.   


Първите наградени бяха за гл. асистент д-р Десислава Алексова – преподавател по Международен туризъм в МВБУ и външен експерт по туризъм към община Ботевград, и Диана Гешева – младши експерт по туризъм в общинската администрация. Те също бяха в състава на журито.


Десислава Алексова съобщи пред аудиторията, че двете с Диана Гешева са имали възможност да представят инициативата WikiBotevgrad  на дискусионен форум, насочен към общините на запад от София. Тя обяви още, че общината се подготвя за участие в международната туристическа борса „Ваканция и спа експо”, която ще се проведе през февруари в Експо център. „Дискутираме да участваме на щанда не като Община Ботевград, а като „Ботевград – първият уикиград в България”, както и с логото. Така че това е и един жест към укипедианската общност, която направи толкова много за осъществяване на инициативата WikiBotevgrad”, допълни Десислава Алексова. 


Ето имената и на останалите участници, получили грамоти за индивидуално участие: Веселина Нинова, Геновева Атанасова, Емилия Вачева, Ирен Панчева, Лъчезар Луканов, Пламен Минчев, Радосвета Апостолова, Рени Лазарова, Славчо Костов, Цанка Йорданова; Цветелина Николова; Георги Кубетски; Тереза Герашка, Албена Сертева, Людмила Чудомирова, Миглена Василева, Павлинка Георгиева, Татяна Велева. 


Грамоти и награди за активно участие получиха четири институции: Народно читалище „19 февруари 1906“ – Скравена; Международно висше бизнес училище – Ботевград; Библиотека „Иван Вазов“ – Ботевград; Основно училище „Васил Левски“ – Ботевград. 


Наградите на победителите в двете категории бяха връчени от зам.-кмета Борис Борисов. Ето и техните имена:  


• За статии:


Първо място: Симеон Луканов за статията Защитена местност „Мухалница“ и добавени снимки към статията


Второ място: Исторически музей с четири написани и публикувани статии за културно-исторически обекти 


Трето място: Георги Петров за Защитена местност „Дренето“ и добавени снимки към статията


• За снимки


Първо място: Димитър Боевски за уачастие с над 300 качествени и добре описани снимки.


Второ място: Николай Стефанов  за участие с качествени снимки и статия за Поддържан резерват „Училищна гора“.


Трето място: Петя Антонова за участие с 50 снимки, репродукции на архивни фотографии от Исторически музей – Ботевград.


Всички статии и снимки можете да разгледате на страницата на проекта създаване на WikiBotevgrad: http://wik.pe/wikibotevgrad