Северен вятър тихо повява 


и разнася мирис на вино,


Трудовец Зарезан празнува 


Весели се цялото село. 


Това е откъс от стихотворението, което прозвуча на днешния празничен ден в село Трудовец. Жители и гости на селото се събраха на поляната пред мeханата във вилна зона „Лозята”, за да се повеселят заедно на празника на Трифон Зарезан, смятан за покровител на лозарите и виното. В началото на празничната програма отец Панайот отслужи молебен за здрава, плодородна, благословена и мирна година.   


По традиция всяка година на днешната дата – 14 февруари /стар стил/, в Трудовец се почита Деня на Свети Трифон с веселие, изпълнено с много песни и народни хора. Тази година за ведрото настроение на присъстващите се погрижиха група за стари градски песни „Весел живот”, детски танцов състав към читалище „Н. Ракитин” в селото, общински духов оркестър „Ботевград” и певицата София Илиева. Кметът на Трудовец Веселин Драганов също се изяви подобаващо. Той изпълни песента на Иван Игнатов – „Тук, в България”, а след това припяваше на гласовитата изпълнителка.  


Гвоздеят на програмата бе изборът на Цар и Царица на лозята. Късметът – парата, от погачата се падна на 14-годишната Петя Николова от Трудовец. Тя прие короната от Весела Кирилова - Цариця на лозята 2017-та. 


Претендентите за приза Цар на лозята бяха 13 на брой. Всеки от тях, според регламента за участие, бе предоставил вино – собствено производство, за дегустация. Тричленна комисия трябваше да определи най-доброто на вкус, цвят и аромат. На първо място бе класирано виното на 31-годишния Красимир Николов от Трудовец, който получи короната от миналогодишния носител на приза. 


Новоизбраните Цар и Царица изпълниха ритуала по зарязване на лозята. Кметът Веселин Драганов, като стопанин на селото, се присъедини към тях.  


Между изявите на отделните участници, водещата на програмата прочете специално подбрани мъдри мисли, вдъхновени от виното. Една от тях гласеше: "Виното е разрешено на: властниците, тъй като на тях всичко им е разрешено, на скитниците, тъй като на тях вече нищо не може да им навреди и на мъдреците, тъй като те пият с мярка.".  


Празникът на Свети Трифон в Трудовец уважиха кметът на Ботевград Иван Гавалюгов и неговият заместник Борис Борисов.