Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се срещна с кмета на японския град Сапоро Кацухиро Акимото и го запозна с възможностите за инвестиции в СПА и ски туризъм, както и с възможностите, които предлагат индустриалните зони в Софийска област. Специално внимание по време на разговора беше обърнато на развитието на високите технологии и възможностите, които предлага Правец в сектора.


Тодоров покани Акимото да посети България, като кметът на Сапоро получи и специална покана да присъства на националния събор на народното творчество „Копривщица пее“.


Кметът на Сапоро прие поканата и заяви, че е впечатлен от разказа за нашите традиции и култура и иска да опознае страната ни. Той сподели, че досега е чувал за България само покрай българското кисело мляко. 


Акимото и Тодоров се съгласиха, че има много прилики между Сапоро и Софийска област като цяло, но най-вече в развитието на ски спорта и зимния туризъм.


Областният управител и кметът на Сапоро обсъдиха и възможностите за приятелство и сътрудничество между двата региона в дългосрочен план.


От своя страна губернаторът на Софийска област сподели, че е впечатлен от Сапоро и възможностите на града, но това от което най-много е впечатлен е приветливостта на гражданите на Сапоро. Тодоров заяви, че според него Сапоро има едно огромно богатство и това са жителите му.


На срещата присъстваха заместник-кметът на Сапоро, началникът на кабинета на Акимото, посланикът ни в Япония Борислав Костов и кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов.


Ивайло Симеонов предложи побратимяване между Сапоро и Елин Пелин.


В чест на Тодоров пред кметството на Сапоро българското знаме беше издигнато до знамето на Япония.