РИОСВ – София и НДК обединяват усилията си  за отбелязване на Световния ден на околната среда – 5 юни.  Те организират празник за деца и ученици под надслов „Да победим замърсяването с пластмаса“, който ще e на 6 юни от 14 ч. в  Централното фоайе на НДК.


Децата ще се запознаят по забавен и атрактивен начин с ползите от разделното събиране на отпадъци, рециклирането, опазването на околната среда. Те ще могат  да разгледат класната стая „Земно кълбо“ и арт инсталациите от пластмаса на НДК, които са част от кампанията на НДК „ReНДК-Рециклирай! Културно е“.


В празника ще се включат и представители на Лесотехническия университет, Фондация "Дивите животни", Сдружение "Дива природа Балкани - Изследовател", Клуб "Скорец" към Биологическия факултет на Софийски университет, ученици и студенти от град София и Софийска област.


На събитието ще бъдат обявени и победителите от конкурса на РИОСВ – София за видеоклип на тема “Да победим замърсяването с пластмаса -  ЗА чиста околна среда”.


Темата “Да победим замърсяването с пластмаси” на тазгодишния Световен ден на околната среда е избрана от домакина на събитието - Индия. Тя приканва всички ни да се замислим как да променим ежедневието си, за да намалим вредите от замърсяването с пластмаси върху околната среда, дивата природа и нашето собствено здраве.