На 16 ноември  доброволци от Фондация „Въздигане“ подариха на третокласниците в СУ“Христо Ясенов“  „петминутка по родолюбие“. В присъствието на учителките  Петя Томова, Анка Радкова и Цветелина Ценкова,  и заместник-директора Мария Транчева, на учениците беше връчена книжката–комикс „Кан Кубрат. Заветът на българите “ .
Децата с готовност разказаха на  гостите кои са кан Кубрат и кан Аспарух и  всички се съгласиха, че „ където е единството, там е силата“. В  3.в клас учениците спонтанно запяха българския химн, с което изненадаха приятно гостите.
От създаването си до днес Фондация „Въздигане“ работи неуморно в посока да съхрани българския дух и културно наследство. Като  припомня за миналото и делата на предците ни, тя съхранява историческата памет и засилва националната  гордост. Фондацията  помага за изучаването на българската история и за опазването на непреходните български ценности по интересен и нетрадиционен   начин. Целта е децата да се научат да бъдат задружни, да обичат и пазят традициите и да се формира  българското самосъзнание у тях.
С различните си инициативи активистите и доброволците  от „Въздигане“ предоставят на децата възможността да научат повече за това кои са предците ни, каква е историята ни и защо трябва да се гордеем  с нея.
 
Текст и снимки: Петя Цекова