След ремонта на парната инсталация по Благотворителна програма „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН за децата ще има нова придобивка


Учениците от СУ „Христо Ясенов“ в Етрополе ще имат нова придобивка за 2022 година  – два модерни закрити басейна. Те са направени с дарения по Благотворителна програма „Българските добродетели“ на Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг. Басейните са част от спортния комплекс, който включва и физкултурен салон, също обновен и с нова дъбова настилка от началото на 2021 г.


„Спортът е нужен за всички ученици, още повече в условията на пандемията от covid-19, когато те са обездвижени и макар и частично социално изолирани.  Децата на Етрополе плуват, но само малка част от тях, и затова пътуват всяка седмица до Ботевград. Скоро ще могат да го правят в родния град“ – казва Мила Манчева, директор на училището. И допълва: - Предстои със средства на общината да се направи обзавеждане на басейна, да се ремонтират общите части и след получаване на разрешително от РЗИ, да се въведе в експлоатация“.


Проектът за ремонт и обновяване на спортния комплекс е от голямо значение за учениците. Той е бил открит на 24 май 1988 г. и е частично ремонтиран през 2000 г. През 2016 г. басейните спират да работят заради влага. 


През 2020 г. между кмета на Етрополе Димитър Димитров и четири дружества от Група ГЕОТЕХМИН е подписано споразумение за съвместно реализиране на социално значими каузи в община Етрополе. Първият проект е ремонта на парната инсталация на СУ „Христо Ясенов“ и на физкултурния салон. 


В началото на тази година в помещението с басейна са поставени влагоуловители и радиатори, за да може да функционира новата парна инсталация. А тази есен е направена  съвременна облицовка на съоръженията. Окаченият таван отразява светлината и водата. Поставена е висококачествена настилка против хлъзгане. Изградени са нови инсталации -  електрическа, вентилационна и водопроводна, както и нови съблекални и бани с разделение за момчета и момичета. Вече има лед осветление. 


Заедно с ремонта на парната инсталация от миналата година, която вече е на на газ, изградената нова парна инсталация в сградата на общежитието, в което живеят възпитаниците на Футболна академия „Христо Стоичков” и други подобрения, цялостният проект за ремонт на „Христо Ясенов“ осигурява по-висока енергийна ефективност и удобства за учениците. 


Благотворителна програма „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН, основана по инициатива на проф. дтн инж. Цоло Вутов, е програма за благотворителност и социална отговорност, поставяща си за цел доброволно подпомагане на различни значими каузи, една от които е образованието.