Както вече писахме, в последните няколко години се задълбочават творческите взаимоотношения между ЛК „Стамен Панчев” – Ботевград и Клуба на дейците на културата в Етрополе.


Контактите са толкова близки и в последните два месеца. След като д-р Десислава Иванова беше водеща при представянето на книгата на Христо Христов „Лопенски лакърдии”, а Мария Коцева, прочете извадки от книгата, само преди  дни представители от Клуба на дейците на културата в Етрополе бяха в Ботевград. В малкия салон на НЧ „Христо Ботев – 1884” беше поредното представяне на книга. Този път на ботевградската поетеса Мария Коцева „Морски нюанси”. Това е третата книга на Мария, след „Магия от чувства” и „Цветна феерия”.


Авторката е родена в гр. Пловдив, ботевградска снаха и понастоящем работи в ДГ ”Синчец. Освен поетеса, тя е и изпълнителка на народни песни.


На представяне та книгата присъстваха членове на ЛК „Стамен Панчев” - Ботевгряд”, представители на групата „Пей сърце” с ръководител Богдана Георгиева, групата за руски песни към НЧ „Христо Ботев-1884, колеги и много приятели на Мария., сред които и групата от Етрополе.  


Освен с приветствията, Мария беше уважена с изпълнението на балетна група от ДГ „Синчец” и музикален състав за народно творчество от читалището в Правец. Заедно с тях народна песен изпълни и Мария.


След експозето към книгата от д-р Десислава Иванова, което отпечатваме отделно, последваха поредица от поздравления от: Петър Вутов-председател на ХТГ „Ковачница” в с. Игнатица, Врачанско, Христо Христов, Любен Томов – доайенът на ЛК „Стамен Панчев, член на СНПБ, Петко Павлов – със стихове за Мария, представител от колегите на Мария, от групата „Пей Сърце” към Ботевградското читалище. След това последваха и въпроси от страна на посетителите в залата.


Книгата „Морски нюанси” е под редакторството на Даринка Петкова и д-р Десислава Иванова, художник на корицата и илюстрациите са на Венетка Нитова, компютърно оформление – на Николай Тодоров, а е отпечатана в ИК „Българи”.


Текст: Христо Христов


Снимки: Мирослав Дойчев