50 зрелостници на Златаровската гимназия завършват с отличен успех


Официалната церемония по дипломирането на Випуск 2022-ра на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ се състоя днес в двора на учебното заведение. 92-ма зрелостници /от 93-ма/ получиха дипломите си за средно образование. 50 завършват с отличен успех, като пълните отличници са петима, 34 - с много добър и 8 – с добър.


Средният резултат, който се отчита по всички учебни предмети, е над средния за страната и областта, съобщи директорът на училището Даниела Колева по време на приветственото си слово към зрелостниците. Тя отчете постигнатите резултати и успехите им на общински, областни и национални олимпиади, конкурси и състезания. Даниела Колева сподели, че ще ги запомни като амбициозни и взискателни ученици, ученолюбиви, винаги търсещи промяна и нещо ново.


“Нека празници, като днешния, изпълват дните Ви, защото празникът на духа винаги е по-важен от всеки друг празник! Честито завършване! Пожелавам Ви да бъдете здрави, успешни  и никога да не забравяте родното училище“, каза още в словото си директорът на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“.


От името на випуска благодарност към учителите отправи Мария Христова. Тя се обърна и към съучениците си, призовавайки ги да не се отказват от мечтите си, да не се примиряват, да открият своята страст и да действат, да не се отклоняват от вътрешния си глас, да следват сърцето и интуицията си, да приемат вършените си противоречия, защото те са най-големият дар, който имат. “Само така ще градим идентичност, а за нея винаги трябва да се борим“, подчерта тя.


Г-жа Колева връчи най-напред дипломите на отличниците на випуска. С пълен отличен завършват: Александър Константинов, Ивайло Георгиев, Мария Христова, Павлин Петров и Спасиела Гиздова. Те получиха плакети от училището, книги от писателя Георги Бърдаров, който наскоро гостува в училището, и подарък от училищното настоятелство – по една гравирана чаша.


“Тази година, за първи път, общият успех от дипломата се изчислява без оценките от държавните зрелостни изпити, а само от учебните предмети, изучавани в общообразователна подготовка и профилирана подготовка", обърна внимание директорът на гимназията.   


Традиционният ритуал по предаване на знамето от Випуск 2022 на следващия и произнасяне на клетвеното обещание от зрелостниците също беше изпълнен.