50 ученика от Етрополе и Средногорието с интерес към минния бранш


Над 1200 младежи от цялата страна взеха участие в най-мащабното събитие, посветено на науките за земята – Ден на отворени врати на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски". 50 от тях бяха от Етрополе и Средногорието от ПГ „Тодор Пеев“ и ПГ „Златица“.


Инициативата на университета е насочена към учениците, на които им предстои да изберат своя път в университет и цели да ги запознае с изучаваните науки в него, богатствата на земята и как те спомагат за цивилизацията и прогреса. Събитието бе от юбилейната програма по случай 70-тата годишнина от обявяването на МГУ за самостоятелно висше училище.


На 28 април в двора на университета, фирми партньори на висшето учебно заведение очакваха с интересни занимания бъдещите студенти. Сред компаниите от минния бранш бяха и представители на Група ГЕОТЕХМИН.


На щанда на Група ГЕОТЕХМИН бяха представени възможностите за стажове в Геотехмин ООД, Геострой АД, Геотрейдинг АД и Пътстрой-92 АД.


Самостоятелен щанд имаше и най-голямото дружество от Група ГЕОТЕХМИН - Елаците-Мед АД, където представителите на дирекция „Човешки ресурси“ в компанията – Милена Христова, Даниела Горанова и Нели Захариева запознаваха учениците с дейността на компанията и разказваха колко е важна минната индустрия за всички други индустрии, и как добитите полезни изкопаеми са в основата на продуктите, с които сме свикнали в ежедневието си.


Учениците от Етрополе и Златица, които учат в дуална форма на обучение съвместно с Елаците-Мед, получиха информация за компаниите и възможностите за стажове и работа. Те бяха зарадвани и с подаръци от дружествата от Група ГЕОТЕХМИН.


През целия ден, събитието се радваше на голям интерес, като за дошлите учениците беше организирано посещение в музеите на територията на МГУ - Музей на кристалите „Илия Делев“, Музей по минералогия, петрография и полезни изкопаеми, Музей по геология и палентология, както и този по физика.


Гостите на университета се радваха на практически демонстрации, сред които въздушна обиколка с дрон, истински научни експерименти, разпознаване на минерали с микроскоп и много други. Демонстрация беше направена и на „Макет на газоснабдяването“.