Бъдещето на Александър Везенков продължава да не слиза от първите страници. Лидерът на Олимпиакос е свързван все по-често с преминаване в НБА, където се очаква да облече екипа на Сакраменто Кингс. „Кралете“ притежават правата на българския национал и по време на миналия сезон показаха, че го искат в своите редици, тъй като изявите му бяха изгледани последователно от вицепрезидента Фил Джаубар,  мениджъра Монти МакНеър и старши треньора Майк Браун.


 Според Sportal.gr тимът от щата Калифорния има ясен план за ролята на крилото. Кингс оценяват качествата на 27-годишния баскетболист, който притежава добър размер за позицията на тежкото крило, отлична стрелба зад дъгата и високо баскетболно IQ. Информацията гласи, че 206-сантиметровият стрелец  ще бъде резерва на една от звездите на отбора - Кийгън Мъри, който играе на същата позиция и бе изтеглен в Драфта преди година под №4. Не се изключва възможността американецът и българинът да играят заедно по едно и също време.


По този начин първият ще може да бъде използван и като леко крило, а „кралете“ са се насочили и към привличането на О Джи Ануноби от Торонто Раптърс. Ако калифорнийци успеят да привлекат британеца, ще трябва да се разделят с играчи като Малик Монк и Кевин Хъртър. Това ще осигури още по-сериозно игрово време на сина на Сашо Везенков.


 


Роденият в Никозия играч има откупна клауза на стойност от 1.5 милиона евро, като половината от нея трябва да бъде платена от Сакраменто. Спортист №1 на България за 2022 г.има и валиден договор с гърците до края на 2024/2025, като за този период ще прибере 4.5 млн. евро. Само преди ден стана ясно, че червено-белите ще сторят всичко възможно да го задържат, тъй като са готови да му предложат нов контракт за още 4 години и 2 милиона евро на сезон.  Очаква се той и ръководството на тима от щата Калифорния да седнат на масата за преговори съвсем скоро.


 Той изпрати най-успешния си сезон в своята кариера. Нечовешкото му представяне бе в основата на спечелването титлата, Купата и Суперкупата на Гърция. Българинът бе абсолютен господар и в Евролигата, където прибави към колекцията си MVP на редовния сезон, намери място в Идеалната петица, завоюва приза за Най-добър реализатор през кампанията и на Финалната четворка в Каунас.


  През 2022/2023 Везенков блесна със средни показатели от 17.6 точки, 6.8 борби и 1.9 асистенции за 40 мача в турнира на богатите, докато в елита на южната ни съседка финишира с по 16.7 точки, 4.4 овладени под двата ринга топки и 1.9 завършващи подавания за 30 срещи.