При изкопни дейности за полагане на водопроводни тръби по централаната улица “Шишманово кале“ в село Липница, строителите и местните с изненада констатират, че асфалтовата настилка от 80-те години на миналия век e с дебелина 58 см. “Дали в днешно време някой някъде в България полага такъв асфалт?“, питат риторично хората.  


Като всеки мащабен ремонт, и този в Липница причинява на собствениците на имоти и постоянно живеещите там временни неудобства – запрашеност, невъзможност за преминаване на автомобили и тежкотоварни превозни средства в централната част на селото, но пък предстои да бъде решен един от най-наболелите проблеми на това населено място – системното безводие. 


Новият водопровод ще снабдява с вода по-ниската и централната част на Липница, както и част от Елов дол. Миналата година и двете села бяха на воден режим. Наскоро бе възстановен напълно унищоженият от наводненията през юни каптаж “Езерото“ в Липница. Поради тази причина 36 домакинства останаха без вода. 


Предстои прокарване на водопровод с дължина 800 метра по улица “Пантелеймон“ в селото и нови отклонение към къщите по нея. 


Междувременно продължава ремонтът на пътя Липница – Елов дол, който се извършва по проекта за ремонт и реконструкция на общински пътища, изготвен от Община Ботевград и финансиран от Държавен фонд “Земеделие“. Участъкът е с дължина от около 4 км. и обхваща пътя Новачене – Липница - Липница – Елов дол. Изпълнител на обекта е софийската фирма “Вера строй“. Подизпълнителите, които извършват изкопните дейности, са от село Змеица – община Доспат.


Хората от Липница благодарят на строителите за професионализма, усърдието и отговорното отношение към възложените дейности.   


Припомняме, че по проекта за ремонт и реконструкция на общински пътища се ремонтира главната улица във Врачеш, а тротоарите покрай нея се изграждат със средства от собствени приходи на Община Ботевград.


Проектът предвижда ремонт на отсечката между Новачене, Боженица и разклона за Елов дол; пътя Ботевград - Зелин – от  кръстовището с ул. „Захари Стоянов“ до обръщалото при складовете и изграждане на защитни тръби по дължина на всеки един ремонтиран участък. Ще бъдат изградени и тротоари по пътя за Зелин и по пътя Новачене – Боженица/Боженица – общинска граница Ботевград – Роман. Общата стойност на проекта е 5 806 000 лева.