Мирослав, ученик в Природо-математическата гимназия „Акад. проф. д-р Асен Златаров”, се бори за живота си. За две години момчето преживява две тежки операции, 45 дни е гипсиран от кръста надолу, десетки са курсовете химиотерапия и лъчетерапия. Въпреки болестта Миро се явява на изпити в гимназията, за да не изпусне годината. Последните са били през февруари, останали са му няколко за месец май.


В момента той е в болница в Пловдив за поредния курс химиотерапия. С него е баща му Красимир, който е напуснал работа, за да му бъде личен асистент. В Ботевград неговата майка Красимира Илиева организира кампания за набиране на средства за лечението на Миро.


Ето и нейния разказ: „Миро се роди напълно здраво дете. До 15-та си година нямаше никакви оплаквания. През октомври 2021 година, малко след 15-тия му рожден ден, започна да се оплаква, че го боли крака. Аз го заведох в нашата болница, направиха му рентген, казаха, че всичко е наред. Казаха, че всичко е от растежа, затова го боли. Но това ще отшуми като порасне. Всъщност и брат му го боляха краката като малък и него съм водила на лекар и пак така ми казваха, че е от растежа. И затова  за Миро бях сигурна, че е от това. Обаче болките продължаваха, продължаваха. В един момент започна да му се подува едното краче. Насочиха ни да отидем в София. Направиха му ядрено-магнитен резонанс и казаха, че трябва да се направи и биопсия. Отидохме в Горна баня, болница „Бойчо Бойчев” и на 10 януари 2022 година ни казаха диагнозата – остеосарком.


Веднага започнахме химиотерапия и лъчетерапия. През юли му направиха операция за смяна на бедрена кост и колянна става. Операцията бе тежка, продължи шест часа. Миро обаче се справи, започна възстановяването. На втория месец обаче се оказа, че изкуствената става е причинила инфекция в тялото му. Лекарите бяха категорични – нужна е нова операция, за да се направи ревизия и стерилизация на бедрената става. И втората операция продължи шест часа. На третия ден след нея му направиха рентген и установиха, че има луксация на дясната тазобедрена става. Последва нова интервенция за наместване на ставата, след което Миро бе гипсиран oт кръста надолу – таза и двата му крака. И така беше в продължение на 45 дни.


Последва раздвижване, рехабилитация. Едновременно с това се правеха и курсовете химиотерапия, приемане на антибиотици. Но сякаш всичко вървеше на оправяне. Имахме надежда. До поредния 5D скенер, който му направиха на 9 февруари т. г. малкото петно, което се виждаше в неговия бял дроб, се беше уголемило. Не говорят за метастази, но петното е тревожно голямо и лекарите са на мнение, че проблемът може да бъде решен оперативно. Насочиха ни към клиника в Германия. Оттам ни изпратиха оферта – трябва да платим 15 670 евро. Операцията е насрочена за 11 април, ние трябва да заминем на 9 април. Успяхме да купим самолетните билети, но нямаме цялата сума за лечението.


Досега сме се справяли сами, помагали са ни роднини и приятели. Благодарим и на фирма „Граммер“ и на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“, които също са ни предоставяли пари за лечението. Благодарим им безкрайно!  Досега не сме правили кампании за дарения, но сега сме притиснати от времето, имаме нужда от спешна помощ.


Една майка Ви моли – помогнете на едно момче да се пребори за живота си, да проходи, да  стане самостоятелно. Той е смело момче, преживява много болки и страдания, но не се предава. Благодаря на всеки един от вас, проявил съпричастност и милосърдие!”


Банковата сметка е: IBAN:BG08FINV91501317752839. Титуляр - Мирослав Красимиров Илиев.