По време на вчерашното заседание на ОбС, когато на дневен ред бе докладната за дейността на Общинско предприятие БКС, съветникът Кирил Руневски заяви, че от изнесената информация е стигнал до заключение, че “в общината има екологичен проблем, който тлее и в даден момент ще ни залее“. Според него капацитетът на депото ще бъде изчерпан до година, година и половина, което ще доведе до екологична криза.


Дали това твърдение отговаря на истината, с този въпрос се обърнахме днес към кмета Иван Гавалюгов, който бе категоричен: “Това са свободни интерпретации. Абсолютно категорично го заявявам. Има достатъчно капацитет в първата клетка на депото поне за още четири години. Общинско предприятие БКС оперира това депо от самото си създаване. Има назначени хора, правят се ежемесечни замервания, съгласно българското законодателство, анализи на проби, които се изпращат в Регионална инспекция по околната среда и водите. Има постоянен мониторинг по закон, включително камери, включително е свързан и кантарът с платформи на РИОСВ, има информация по всяко време какво влиза като отпадък и тонаж в самото депо.“.


Кметът Гавалюгов съобщи още, че Община Ботевград е в комуникация с фирмата, проектирала депото, и тя има ангажимент да проектира изграждането на втората клетка, която е с много по-голям обем.


“Смятам, че до две години ще бъде оборудвана, така че да бъде подготвена за експлоатация, когато стане нужда. Наистина по стария програмен период нямахме възможност, по различни обективни и субективни причини, да изпълним проекта за изграждане на инсталация за компостиране и сепариране. Но в новия програмен период Община Ботевград, и въобще Регионалното сдружение за управление на отпадъците – Ботевград, Етрополе и Правец, е допустим бенефициент за изграждане на компостираща инсталация и инсталация за сепариране на биоразградими отпадъци. Получихме покана за участие в информационна среща, на която да получим повече информация. По предварителна информация, през април ще бъде отворена програмата за кандидатстване. Таке че Община Ботевград ще кандидатстване, обясни Иван Гавалюгов. –Разбира се, че се работи по проблемите с отпадъците, в частта депониране, третиране и предварително обработване. Затова всякакви други общи приказки, на който и да е общински съветник, са несъстоятелни и не почиват на никакви конкретни данни и факти. Ако има желание да се получи точна и ясна информация, има и начин, по който да се попита и тя да бъде предоставена. А не да се правят свободни, целенасочени и преднамерени внушения и обобщения на една проблематика, която не е позната на хората, които я разпространяват от трибуната на Общински съвет – Ботевград. Това го заявявам абсолютно отговорно и категорично“, допълни градоначалникът.