Родителите, настойниците, попечителите и другите лица, които полагат грижи за детето, са длъжни да го придружават на обществени места след 20 ч., ако то не е навършило 14 години. Ако детето е на възраст между 14 и 18 г. то задължително трябва да е с възрастен придружител след 22 ч. Това предвиждат одобрени от правителството поправки в Закона за закрила на детето. Ако родителите не могат да придружат детето лично, те са длъжни да го пуснат навън само с друго пълнолетно дееспособно лице.


Забранява се също децата до 12-годишна възраст да бъдат оставяни без надзор и грижа, ако с това се създава опасност за тяхното физическо, психическо и нравствено развитие. Нарушението на тези разпоредби води до глоби от 300 до 5000 лв. в различните случаи.

С документа се създава специална закрила на деца на обществени места, която ще се осигурява от органите на МВР, дирекциите „Социално подпомагане”, кметовете, регионалните инспекторати по образование, регионалните центрове по здравеопазване и от собствениците, наемателите и ползвателите на търговски обекти, кина и театри, както и от организаторите на обществени прояви. Изрично е посочено, че се забранява предлагането и продажбата на алкохолни напитки и тютюневи изделия на деца. Завишава се двойно и глобата за нарушители на тази забрана – тя става от 2000 до 4000 лв.

С проектозакона се предвижда въвеждане на по-строг контрол за спазване на утвърдените критерии и стандарти за качество на предоставяните социални услуги за деца, разширява се обхватът на нарушенията и се повишават санкциите за неизпълнението им. Цели се да се дефинират отговорностите на всички органи за закрила на детето, да се прецизират и допълнят отговорностите на органите за управление на специализираните институции за предоставяне на социални услуги за деца, да се конкретизират задълженията и отговорностите на лицата, полагащи грижи за отглеждането и възпитанието на детето.

Предлага се разширяване състава на Националния съвет за закрила на детето с цел по-широко представителство на ангажираните със закрила на детето институции и укрепване на координационните му функции. Предвижда се засилване ролята на общините не само при реализиране на политиките за закрила на детето, но и превръщането им в обединяващо и координиращо звено на политиките за всички деца на общинско ниво. Към всяка община се създава Комисия за детето с консултативни и координационни функции, в която участват представители на общинската администрация, областната дирекция на МВР, регионалния инспекторат по образование, регионалния център по здравеопазване, дирекция „Социално подпомагане”, местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Регламентира се предоставянето на нов вид социални услуги – от резидентен тип. Те ще позволяват на ограничен брой лица – не повече от 15, да получават възможност за живеене в среда, близка до семейната.

Създава се нова законова разпоредба за закрила на личността на детето. Сведения и данни за дете няма да могат да се разгласяват без съгласието на неговите родители и законни представители, а когато то е навършило 14 години – и с неговото съгласие.

Предлага се разширяване на отговорностите на председателя на Държавната агенция за закрила на детето за изграждане и поддържане на хармонизиран номер с национално покритие за информиране, консултиране и помощ на деца; осигуряване на методическо ръководство по теми, проблеми и събития с висока обществена значимост, обвързване на неизпълнението на задължителните предписания с издаване на актове за нарушение и наказателни постановления за налагане на глоби и имуществени санкции.

В проекта са регламентирани предложения на неправителствени организации и на социални работници, които пряко ще рефлектират в практиката по отношение осигуряване на най-добрия интерес на детето.

Снимка: News.bg