Общото събрание на ПФК Левски АД реши да увеличи основния капитал на дружеството от 500 хиляди на 15 милиона лева.

"Вдигнахме капитала на 15 милиона. Всеки от акционерите има 6-месечен срок с възможност да запише пакет, пропорционален на пакета, който притежава, и да внесе съответната сума.

След това в срок от два месеца аз ще имам възможност да запиша незаписаните. Има и допълнителна възможност с решение на УС за още едно увеличение до 20 милиона през следващите пет години", коментира основният акционер адвокат Тодор Батков.

"Направихме и изменения на Устава, продиктувани от измененията в Търговския закон и въвеждането на Регистъра", допълни той. Батков е мажоритарен собственик на "сините" с дял от 70,1 процента в клуба.

"Аз имам 350500 от общо 500 хиляди акции с право на глас. Дялът на г-н Чорни е 100 хиляди акции, или 20 процента. Останалите процента са разпределени между още около 100 акционери", обясни Батков.

Майкъл Чорни обаче не възнамерява да се възползва от възможността да внесе пропорционален дял, за да запази процентите си в клуба. "Чорни продължава да е духом с Левски, да е голям почитател.

Той няма да използва възможността си в емисията. Аз ще запиша неговия дял. Ако наистина не се възползва след осем месеца, той ще притежава 1/30 по-малко от тези 20 процента, които има сега", каза Батков.

Юристът изтъкна, че сред основните причини за увеличението на капитала са възможостите за получаване на кредити, както и по-сериозните изисквания за лицензиране.

"Имам притеснения от задаващата се финансова криза в световен мащаб. Дано не съм лош пророк, но предполагам, че ще бъде депресия, а не рецесия. Това е и основната причина да вдигнем капитала, за да стабилизираме финансово дружеството. Капиталът е гаранция за кредиторите и по този начин подготвяме ситуацията за евентуално взимане на заеми", каза Батков.

"Сред другите причини за увеличението на капитала са и много по-стриктните изисквания за лицензиране. Критериите са много сериозни. Аз гледам Левски, но не са много отборите в България, които могат да изпълнят тези изисквания", допълни той.

Левски готви намаляване на разходите и рестриктивен бюджет за 2009 година заради световната финансова криза, заяви президентът на клуба адвокат Тодор Батков. 

"Клубът трябва да намалява разходите. Очаквам от Управителния съвет да бъде предложен много рестриктивен бюджет за 2009 година, тъй като очевидно нещата не стоят добре глобално във финансов план.

Доста от моите проекти като бизнесмен са замразени предвид кризата. Слава Богу, не загубих нищо, но съм принуден да освобождавам работници и служители в мои фирми", заяви Батков.

"Реално Левски би могъл да се вмести в бюджет от порядъка на 8 милиона лева годишно или 600-650 хиляди лева месечно без допълнителни инвестиции в материална база и без селекция.

Това е минимално необходимото като разход за заплати, премии, данъци и други разходи", допълни той. Левски ще подпише нов спонсорски договор с "Мобилтел", но няма интерес от други рекламодатели към клуба.

"Интерес към Левски от страна на нови рекламодатели и спонсори няма. Разговарях с мениджърите "Мобилтел". Те са бюджетирали за следващата година същия размер за рекламата за Левски и предполагам, че ще подпишем нов договор", каза той. Батков каза, че до лятото проблеми с финансирането няма, но той не изключва намаляване на заплатите през следващия сезон.

"Засега няма нищо тревожно. Намаляването на заплати и премии е в най-черните прогнози и става въпрос евентуално за края на следващата година или за 2010 година.

За този сезон горе-долу ще се справим", заяви Батков. Левски отчете счетоводна загуба от малко над 300 хиляди лева, като за първи път от 1999 година клубът е с отрицателен финансов резултат "Имам притеснение не толкова от загубата от 300 хиляди лева, колкото от икономическата ситуация в световен мащаб. Предвид финансовата ситуация не изключвам фалити в българския футбол.

При нас също може да има кризисни решения, които ще включват като намаляване на заплати и премии", обясни Батков. Юристът намекна, че сериозните инвестиции в базата ще бъдат спрени.

"Раковски не можем да го вземем в този вид при тези условия под наем за 20 години. Един нов стадион струва 70-80 милиона евро. Той не може да бъде построен с влагане само на лични средства.

Трябват стратегически инвеститори. Няма да има такива обаче, които да погледнат сериозна на гарантиран срок от само 20 години. Срокът трябва да е поне 35 години с по-сериозна форма на собственост от наем, гарантирана от конституцията", обясни Батков.

Световната финансова криза по всяка вероятност ще се отрази на бюджета на Левски, но клубът няма да продава, за да закърпи бюджета за 2009 година, заяви собственикът на "сините" адвокат Тодор Батков.

"Кризата вероятно ще се отрази на селекцията. Не можем да си позволим скъпи покупки, най-малко докато не е ясно към кой от нашите играчи има проявен реални оферти. Не можем да си позволим да похарчим повече отколкото ще получим", заяви Батков.

"Това не значи, че ще продаваме, за да кърпим бюджета. Аз се казвам Тодор Батков, а не еди кой си. Оптимист съм, че ако трансферираме играчи, имаме възможност да ги заменим с други наши футболисти, с които разполагаме в момента", допълни той.

Батков призна, че има интерес към няколко футболисти на "сините". Той е категоричен, че няма да спира никого при добра оферта. "Има интерес към няколко футболисти, но чакаме оферти. Става въпрос за Юсеф Рабех, Живко Миланов, Ники Димитров.

Към Петков имаше запитване от японски отбор, но предвид кризата, те директно казаха, че на този етап се въздържат. Като цяло пазарът и в Европа се свива.

Кризата е сериозна, а ние тук още не сме я почувствали", заяви Батков. Левски вече освободи двама футболисти. Боян Илиев се завърна в Спартак (Варна), а договорът под наема на вратаря Даниел Киш не беше продължен.

"Предстои да преотстъпим Джуни Яшар и вероятно Мариян Огнянов", каза Батков.

Левски ще се опита да вземе 2-3 нови футболисти. "2-3 сме готови за привлечем. Водени са разговори с Йовов. Докладвани са ми условията му и аз съм готов да ги приема. Естествено ще трябва малко да ги коментираме още. Чакаме го да се върне за Коледа и тогава ще разберем", заяви юристът.

Той отрече за интерес на Левски към преминалия в ЦСКА Давид Силва от Локомотив Мездра. "Не сме искали Силва от Локомотив Мездра. Той се предлагаше и аз питах треньорите дали става, но те ми казаха, че еди кой си е по-добър от него и затова решихме да вземем този еди кой си, който няма да го назова по име", обясни Батков.