До края на декември всички здравно осигурени лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при друг общо практикуващ лекар. При това може да бъде лекар от цялата страна.
Можем да сменим личния си лекар при промяна на адресната регистрация, ако новият е по-подходящия лекар, ако досегашният е прекратил своята практика и накрая при недоволство от досегашното качество на медицинското обслужване.
Смяната на личните лекари става два пъти в годината – през юни за втората половина на годината и сега през декември за първата половина на следващата година.
Не е необходимо да се отиде при досегашния лекар и да му се каже, че го сменяте като личен лекар. Това става по служебен път. Достатъчно е само да се занесе на новия лекар личната здравно-осигурителна книжка. Новоизбраният лекар попълва всички формуляри, които се намират при него. Пациентът не купува никакви формуляри.
Когато определено здравно осигурено лице променя адреса и местоживеенето се, може да смени личния си лекар по всяко време, без да спазва определените срокове-юни и декември. В този случай се попълват документи като за първоначален избор, независимо от това, че на досегашния адрес е имал личен лекар.