Държавната комисия за енергийно и водно регулиране предвижда промяна на цената на природния газ за първото тримесечие на 2009 година от 538,66 лв. /1000 м3 (без ДДС) на 602.17 лв./1000 м3 (без ДДС). Окончателно решение регулаторът ще вземе следващата седмица след провеждане на открито заседание за разглеждане на доклада на работната група и изслушване на аргументите на „Булгаргаз” ЕАД, съобщиха от ДКЕВР, предаде агнеция "Фокус".

„Булгаргаз” ЕАД поиска от ДКЕВР увеличение на цената на природния газ за първото тримесечие на 2009 година с 21.31% (114.80 лв.) спрямо предходното. Мотивът за поредната корекция на газовото дружество е увеличението на курса на щатския долар и утвърдената от регулатора по-ниска цена за последното тримесечие на тази година.
След прецизен и задълбочен анализ на икономическите обстоятелства и предоставените разчети на дружеството ДКЕВР допуска максимална корекция в цената на природния газ с 11.79% (63.51 лв.) спрямо предходното тримесечие.

Изчисленията на експертите на регулатора са направени при запазването на посочените от "Булгаргаз" ЕАД изходни параметри, като са взети под внимание покачването на курса на щатския долар, понижението в цената на алтернативните горива на международните пазари за последните девет месеца и възможностите за ползване на природен газ от газохранилището в Чирен. В предлаганата от ДКЕВР пределна цена на синьото гориво е включена и печалба за газовото дружеството от 3%.