Три сесии бяха необходими на делегатите в VІ църковно-народен събор, за да изготвят Устав на Българската православна църква. В събора участваха отец Тошко - представител на духовенството и Тодорка Коцева - председател на църковното настоятелство в Литаково.

Третата сесия на събора се проведе от 9 до 20 декември в Рилската Света обител. Уставът на Българската православна църква бе окончателно приет. Според него църковните имоти ще бъдат включени в общ регистър. Те ще могат да се отдават под наем, но не и да се продават. Решено бе всички приходи от епархиите да влизат в общата каса на Светия синод, който от своя страна ще преразпределя средствата според нуждите на митрополиите.

Много важен момент от събора бе вземането на решение за изработване на знаме и герб на Българската православна църква, каквито имат останалите православни патриаршии. Делегатите решиха знамето да е зелено, а неговият символ ще бъде златен трикуполен храм. Концепцията за знамето е заимствана от печата на патриарха. Върху знамето ще бъдат изписани годините, които се считат за преломни в историята на патриаршията. А това са 927 г., 1235 г. и 1953 г. Според нашите делегати знамето и гербът ще помогнат за консолидацията на Българската православна църква.
Пълният текст на Устава ще бъде публикуван във в. “Църковен вестник” – информира Тодорка Коцева.

На снимката - Тодорка Коцева, митрополит Гавриил и отец Тошко.