За поредна година Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил уважи събора на Ботевград, който по традиция се провежда на втория ден на Великден. Дядо Владика отслужи тържествен водосвет за здраве на жителите и гостите на града. Той освети великденските козунаци, с които УС на дружество „Орханиец” почерпи хората, излезли на празника в центъра на града. Митрополит Гавриил раздаде кръстчета на миряните и им пожела да са здрави, призова ги да бъдат добри, да вярват в Бог и да обичат ближните си.  


„Вие заслужавате да имате този празник, защото сте доказали своята църковност и своето християнство. Божието благословение да бъде върху всички Вас, нека Господ да дарува материално и духовно преуспевание на този град и на Вас, нека младите хора на този град да остават и намират своето призвание тук! Христос Воскресе!”, пожела Дядо Владика на ботевградчани.


Тази година в празничната програма, подготвена от Община Ботевград и Народно читалище „Христо Ботев”, взеха участие мажоретният състав, Любимира Вушева, фолклорни състави от Ботевград, Врачеш, Новачене и Скравена, общински духов оркестър, младежки духов оркестър, изпълнителите на народни песни Станислава Димитрова и Румяна Колева.
Водеща на тържеството беше Полина Дишкова – ученичка от ПМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров”.


И тази година участие в тържеството взеха ученици от клуб "История на моето селище", създаден по проект "Успех" в ОУ "Н.Й.Вапцаров" и осъществяващ дейността си под ръководството на учителката Незабравка Димова. Те представиха изложба на великденски козунаци и яйца.