11 случая на търговия с бебета са регистрирани през последните три години в Регионалния център по миграция-Бургас.

Жените са били подмамени да продадат децата си или да отидат в чужда страна, където да ги родят и оставят за осиновяване.

През миналата година четири жени, жертви на същия вид трафик от Бургас, са потърсили помощ в центъра.

Те се били в Гърция и след като сигнализирали на властите са изведени от там и върнати в България с помощта на гръцката полиция и представителствата на Международната организация по миграция в Гърция и България, съобщи координаторът на Регионалния център по миграция в Бургас Ирина Буланова.

Две от жените са от кв. "Горно Езерово", а другите две - от кв. "Победа". След завръщането си в родния град, те са родили бебетата тук и сега сами ги отглеждат.

Данните бяха изнесени на пресконференция по повод десетдневката на борбата с трафика на хора, която започва от днес.

В нейните рамки в Бургас, Сливен, Камено и Ямбол представители на центъра ще проведат консултации, беседи и открити уроци в училищата за трафика на хора.

Тази година за първи път 18 октомври е обявен за Ден за борба с организираната престъпност и трафика на хора в Европа от зам.-председателя на ЕК Франко Фратини.

Бургаският регионален център съществува от три години и през това време към него са се обърнали 31 жени, жертви на трафик от Бургас, Камено, Несебър, Средец, Дебелт, Нова Загора, Плевен.

Само две от тях са били непълнолетни, но почти всички са от ромски произход.

"Пострадалите са жени с ниско образование, голяма част от тях неграмотни, в много тежко социално и материално положение, с много деца, затворени в своята общност"
, каза още Ирина Буланова.

Най-често те биват подмамени с работа в чужбина, като предпочитаните дестинации са Франция, Испания, Холандия, Полша и най-вече Гърция. От всички 31 жени, 20 са били жертва на сексуална експлоатация.

В центъра те получават психологическа помощ за преодоляване на посттравматичния стрес, завръщане в семейството, издаване на нови документи за самоличност, ограмотяване, намиране на работа.

В Регионалния център по миграция в Бургас са дадени и близо 400 консултации за легална емиграции и превенция на трудовата и сексуалната експлоатация.

Предстои разкриването на два нови общински центъра за борба с трафика на хора в Бургас и Сливен.