Партньорство на Ericsson и Intel ще подобри защитата при кражба на лаптопи с широколентова връзка. От шведската компания съобщиха, че са започнали двустранно сътрудничество с процесорния гигант, в резултат на което мобилните широколентови модули на Ericsson ще взаимодействат с технологията Intel Anti-Theft PC Protection Technology, разработена за защита при кражба на компютър.
Съвместното решение ще помогне да се избегнат или минимизират негативните последствия при кражба или загуба на мобилен компютър. Предлага се и независима кодираща програма в случай на загуба на конфиденциални данни и за да се предотврати нежелан достъп до лична информация.
Кражбата или загубата на ноутбук може да има големи финансови последици както за частни, така и за бизнес потребители, особено когато поверителна информация попадне в ръцете на недобронамерени лица.
Новата услуга за контрол при кражби ще изпраща съобщение до мобилния широколентов модул, вграден в лаптопа. Той, от своя страна, препраща съобщението до приложение „Анти-кражба” на Intel, вградено в процесора. Програмата предприема съответните мерки, като например цялостно блокиране на компютъра.
След като лаптопът бъде локализиран и върнат на собственика, може да бъде изпратено обратно до компютъра отключващо съобщение, което прави информацията отново достъпна.
Anti-Theft PC Protection предлага интелигентен механизъм, вграден в процесора, който долавя потенциални възможности за кражба и реагира според общоприетите ИТ изисквания.
Технологията може да засича повтарящи се неуспешни регистрации и изтичане на времето, необходимо за свързване с централния сървър. Когато бъде идентифицирана загуба или кражба, технологията на Intel може да заключи лаптопа, прaвейки го неизползваем чрез блокиране на стартирането.
При свързване с външен хардуер или софтуер, данните на лаптопа могат да бъдат предпазени чрез изтриване на ключовете за криптиране или други инструменти за декодиране.
Услугата може да използва и вградената в мобилния широколентов модул на Ericsson GPS технология, която да изпрати информация за местоположението на лаптопа до централен сървър.