Производителите на лаптопи обмислят да пуснат на пазара хибридни модели, които използват два различни процесора. Идеята е да се извлекат максимални ползи от чиповете на Intel, които доминират на пазара, и тези на компанията ARM.
По-икономичните ARM процесори ще влизат в употреба при сърфиране в интернет и работа с електронна поща. Процесорите на Intel пък ще се използват за изискващите повече ресурси офис приложения, разкрива digitimes.com.
Неотдавна американският производител Dell представи модела Latitude ON, който осигурява моментален достъп до имейл, календар, списък с контакти и уеб страници, без да е необходимо да се зарежда основната операционна система. За тази цел компанията използва специален процесор с ядро ARM и много ниска консумация.
Подобно решение удължава времето за автономна работа на лаптопа до няколко дни. Очаква се технологията да стане част и от моделите Latitude E4200 и E4300. На практика, Dell съчетава в едно устройство лаптоп и смартфон.
Като недостатък на този подход специалистите изтъкват невъзможността да се задействат едновременно двата процесора и двете операционни системи.
Междувременно ARM и Canonical планират да пренесат настолната операционна система Ubuntu на процесори с архитектура ARMv7, което е сериозна заявка към пазара на нетбуци и хибридни лаптопи.