Изследване, публикувано  в American Journal of Public Health, твърди, че популярността на аналния секс сред тийнейджърите е нараснала двойно от началото на века.

Проучването е дело на американския център за детски изследвания "Bradley Hasbro" и се концентрира върху малко известни факти за хетеросексуалните отношения между младежи.

"Темата за аналния секс е възприемана като табу, особено когато говорим за тийнейджъри, въпреки че подобно поведение има директна връзка със СПИН и други болести, предавани по полов път. Важно е да се говори по този въпрос и да се помогне на младите хора да се предпазят от нежелани заболявания", коментира водещият автор на проучването д-р Селия Лескано.

Обект на изследването са били общо 1348 души на възраст между 15 и 21 години, практикували секс в последните три месеца. 16% от тях са практикували анален секс в този период, като в едва 29% от случаите са прибегнали до презерватив.

Жените, които са правили анален секс, по-често са имали траен партньор, сравнени с тези, които не са. Също така те са имали по-голям предишен брой сексуални партньори и по-често са участвали в сексуален акт без тяхно желание.

Сравнението при мъжете показва, че тези правили анален секс с жена, по-често се описват като бисексуални.

И при двата пола отказът за употреба на презерватив най-често е свързан с намаляването на удоволствието при секса.

Двата най-чести женски довода за практикуването на анален секс са желанието да зарадват партньора си или да избегнат нежелана бременност.

"Тези изследвания показват, че има връзка между това кой доминира в една връзка и причините жените да правят анален секс. Трябва да научим момичетата да бъдат по-уверени в отношенията си, да знаят кога да кажат "не" и да настояват за безопасен секс", коментира Селия Лескано.