Генералният секретар на МВР Павлин Димитров разпореди мерки във връзка със заявените протестни действия на зърнопроизводители, съобщиха от пресцентъра на МВР. Във връзка със заявените протестни действия на Националната асоциация на зърнопроизводителите, която се изразява в организиране на шествия и митинги, към момента по републиканската пътна мрежа на страната се образуват колони от селскостопанска техника с цел придвижването им към столицата.
Съгласно чл. 88 от Закона за движение по пътищата организирани шествия и състезания по пътищата, отворени за обществено ползване, могат да се провеждат само след разрешение на собственика или администрацията, управляващи пътя и след предварително съгласуване на маршрутите, условията и времето на провеждането им с органите на МВР.
В тази връзка генералният секретар на МВР Павлин Димитров е разпоредил на директорите на СДВР и Областните дирекции на МВР в страната да се предприемат незабавни мерки за изясняване дали участниците притежават надлежно разрешение за провежданите шествия със селскостопанска техника от Националната агенция “Пътна инфраструктура” за републиканската пътна мрежа, а за общинската пътна мрежа – от кметовете на населените места.
В случай, че разрешения не бъдат представени, под прекия контрол на директорите на ОДМВР да се проведат срещи с участниците в мероприятията, да се връчат съответните разпоредителни документи и да бъдат приканени да прекратят незаконосъобразните действия. При отказ за изпълнение на разпоредените мерки, полицейските органи да изпълнят правомощията си в съответствие със Закона за МВР, се казва в писмото на генералния секретар на МВР до директорите на СДВР и областните дирекции на МВР.