На 19 октомври се навършват 106 години от създаването на най-старата съсловна организация в България - Български лекарски съюз.

Създаден през 1901 г., той е първият на Балканите и втори в Европа след британския, който слага началото на съсловната дейност на лекарите. БЛС има представителство във Висшия медицински съвет, участие в Комисията по здравеопазване в Народното събрание и представителство във Висшия акредитационен съвет.

БЛС организира, регистрира и контролира квалификацията на лекарите, изработва правилата за добра медицинска практика и кодекса по лекарска етика, и следи за тяхното изпълнение. По този начин изпълнява фукнциите на лекарските камари в някои европейски държави.

Български лекарски съюз е член на Световната медицинска асоциация, Постоянния комитет на европейските лекари на държавна практика, Европейската федерация на лекарите на държавна практика.

В деня на своя закрилник - св. Иван Рилски Чудотворец, българският лекар ще отбележи празника си с тържествена церемония. За пета поредна година след номинации на медици от цялата страна, ще бъде връчен най-авторитетният приз в гилдията - "Лекар на годината", проф. Ексапет Караханян - Джамбазова, проф. Николай Цанков, проф. Григор Горчев, акад. Чудомир Начев (посмъртно), проф. Генчо Начев, д-р Тодор Черкезов.

По случай празника, Съюзът ще присъди и станалите вече традиционни Годишни медийни награди за обективното отразяване на проблемите в здравеопазването и дейността Български лекарски съюз.

Официалната церемония е утре, 19 октомври, 17.00 ч., Национален исторически музей, Слънчева зала.