След две седмици слухове и мълчание на френското президентство, Елисейският дворец най-после потвърди, че Никола и Сесилия Саркози се развеждат.

Двамата се разделят по взаимно съгласие и няма да дават изявления, уточни говорителят Давид Мартиньон.

Вестта слага край на няколкоседмичните спекулации за състоянието на 11-годишния им брак. Прекратяването на брака ще зависи изцяло от волята на държавния глава, защото по конституция той е защитен от всякакви дела, включително граждански.

Така личната драма на Никола и Сесилия разпали спорове във Франция за преразглеждане на президентския имунитет. Досега единствените действащи висши управници, които са се развеждали са Наполеон и бившият премиер Мишел Рокар.

Връзката Никола - Сесилия е достойна за роман. Двамата се виждат за първи път през 1984 година, когато като районен кмет, Саркози бракосъчетава бъдещата първа дама с първия й съпруг. 12 години по-късно Никола и Сесилия минават под венчилото за втори път. Имат син Луи.

Съвместният им живот е поставен на карта през 2005 година, когато тя го напуска и отива в Ню Йорк при магнат от рекламния бизнес - Ришар Атиаз. На свой ред Никола започва връзка с френска журналистка. Двамата се събраха отново в началото на миналата година по време на кандидат-президентската кампания на Саркози. Сесилия обаче не взе активно участие в кампанията и дори призна, че ролята на първа дама й е скучна.

Тя разкри, че предпочита да ходи с камуфлажни панталони и каубойски ботуши пред официозностите на президентша. Впоследствие бившата манекенка дори декларира, че не е гласувала за съпруга си на изборите. Откакто той встъпи в длъжност, двамата са се появявали заедно само 3 пъти. Френски вестник дори я нарече "Отчаяна съпруга".