Преходът в България свърши по отношение на много неща, вероятно икономически, политически, и социално, но в една област преходът ще свърши тогава, когато си отидат мутрите на прехода. Не са си отишли, но бавничко си тръгват. Това каза в предаването „Годината” на Дарик радио главният прокурор Борис Велчев.

„Съгласен съм, че няма онези резултати, които да убедят и европейските ни партньори, и самите нас, че България наистина успешно се бори с престъпността и с корупцията. Не съм съгласен, че не полагаме усилия в тази посока и не съм съгласен, че отсъстващ въобще резултати. Това би било несправедливо", заяви Велчев. Той уточни, че през годината са разбити около 60 престъпни групи, като само през последните месеци те са 30.

"В момента се разследват около 80 случая със злоупотреби с европари", уточни главният прокурор.

На въпрос ще има ли предпазна клауза за българското правосъдие от Европа, Велчев отговори, че според него усилията на България се забелязват.

„У нас е обичайно бързичко да се иронизират нещата и да се изказваме по въпроси, по които не винаги разбираме. Шумната акция срещу братя Галеви даде резултат, който ще се види след време”, каза още Борис Велчев.

По темата за корупцията главният прокурор попита какво правим, за да не се случва корупцията. По думите му, борбата с корупцията е преди всичко превенция. Нека разделим проблема на две – превенция и наказание, призова Велчев. „Няма разкрит случай на корупция, при който прокуратурата да не си е свършила работата. Международната връзка в тези случаи почти винаги съществува и не може да се говори опростено”, каза още той.

„Прокуратурата ли трябва да осигури честността на изборите? Кой купува гласове, с какви пари? На тези въпроси трябва да се даде отговор. Ако държавата е прокурорска република, то само тогава може да носим отговорност за всичко”, коментира Велчев темата за купуването на гласове по време на избори.

Искрена ли е изпълнителната власт в желанието си да ви осигури условия за работа? Искрена ли е законодателната власт в желанието си също да създава условия със законите, които приема, или са прави онези, които скептично казват, че всъщност на съдебната власт не се дават достатъчно възможности, за да се бори ефективно с престъпността, защото тя е свързана впрочем с властта?

Тук ще кажа нещо, което е мъничко нестандартно. Обичайно се оправдаваме с останалите власти и със законите, и главно законите, които ни пречат. Разбира се, законите трябва да се усъвършенстват. И сега има текстове и в Наказателния, и в Наказателно-процесуалния кодекс, и в други закони, които бихме искали да се променят, защото не ни помагат, но да твърдим, че липсата на убедителни резултати в противодействието на престъпността се дължи само на законодателството, означава да свалим изцяло отговорността от себе си, което, първо, никой няма да ни повярва и, второ, ще бъде дълбоко невярно. И сегашният инструментариум позволява да се върши работа. Друг е въпросът, че е по-добре да имаме по-съвършен инструментариум.

Какво стана последно с Ахмед Емин? Та. ..  това събитие, неговото самоубийство беше номинирано от почти всички медии за едно от събитията на годината. Намери място в класацията на нашите слушатели и е някак странно толкова седмици да ви трябват и месеци вече, за да кажете какво точно се е случило.

Добре. Ако позволите една много кратка лекция по чл. 127 от Наказателния кодекс и предметът на чл. 127. Ние, първо, имахме необходимостта да проведем едно пълноценно. . .

Говорим за самоубийството и подбудителството. . .

За самоубийството, да.

. . . евентуално към него.

Да, точно така. За самоубийството на Ахмед Емин. Нито беше лесно, нито беше просто това дело. Трябваше да бъдат разпитани наистина десетки лица. Трябваше да бъдат сверени показанията на десетки лица, които са общували с него в последно време. Трябваше да бъде направен анализ на много документи, към които е имал отношение. Трябваше да бъдат изпълнени един куп други изисквания, за да се опитаме да установим мотива, но мотивът за нас не е важен. Той е важен само в една-единствена негова част - дали това решение е било взето доброволно, или не. Дали някой го е склонил, или не.

И какъв е отговорът, до който стига българската прокуратура?

Отговорът ще бъде обявен тогава, когато приключат всичките многобройни експертизи. Те са над 10, които са назначени по този случай, и тогава, когато приключат, районният прокурор, който води делото, вероятно ще намери начин да отговори на обществените очаквания, ще излезе и ще съобщи тези изводи, които са направили експертите. . . и правните изводи.