ПГ на НДСВ ще гласува "въздържал се" за вота на недоверие към правителството. Вотът ще бъде гласуван в 15,30 часа.

"Групата е приела препоръката на Политическия съвет на партията", каза говорителят на НДСВ Станимир Илчев.

"С това действие ние показваме радикално нетърпимост към бавене на реформата в МВР и коректност към коалиционните ни партньори", каза председателят на групата Пламен Моллов.

"Днешното ни решение е знак за желанието ни да играем важна роля в политическия процес и занапред, че разчитаме с тревога сигналите от ЕС и че НДСВ няма намерение да е безкритично към сложни ситуации в правителството, които създават сложна ситуация в страната", обясни Станимир Илчев.

Той добави, че решението не е взето в резултат на специфични съображения, а е последица на обективен анализ. Според Илчев този начин на гласуване показва волята на НДСВ да завърши оздравителния процес в МВР и да извърши дълбочинна реформа.

"Следващите действия на партията ще се определят от поведението на вътрешния министър. Няма проблем след един месец той да се отчете пред вътрешната комисия и това да стане редовна практика", каза Илчев.

По думите му няма пречка да започнат структурните промени в ГДБОП, както и да се подготвят промени в Закона за специалните разузнавателни средства. "Реакцията на НДСВ в бъдеще ще зависи до колко са ефективни и бързи всички тези действия", обясни Илчев.

За решението да се гласува "въздържал се" НДСВ е уведомил коалиционните партньори.

В отговор на въпрос дали е информиран и лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски, Илчев каза:

"Имаме нормална вътрешно-политическа комуникация. Нашият лидер уважава всяко решение на парламентарната група и на политическия съвет и го подкрепя, когато то е взето съгласно регламента и след сериозни изказвания на депутати на партията".

Попитан кои са бълхите под юргана, Пламен Моллов обясни, че това е една алегория на оценката на НДСВ за мотивите на вота.

Според Илчев няма логика едно цяло правителство да бъде обвързано с организираната престъпност.