Разприте по време на последния племенен съвет на Барбадос явно не понесоха на Биляна. Веднага след завръщането си в лагера темата с обвиненията срещу Биби бе подхваната отново. Никой от сините обаче не се отрече от думите си, което накара близначката да се обърне към Станка Никлева, като към изповедник.

В разговор на четири очи Биляна сподели, че е наистина потресена от обвиненията и че следващия, който трябва да напусне племето е Сашо. Антон Агонцев пък беше силно засегнат от близначката, която няколко пъти нарече съплеменниците си смешници.

Така в сплетни и дразнения минаха първите няколко часа от събуждането на племето, след което в пощите на двете племена пристигнаха и писмата за поредния сблъсък. Този път Тортуга и Барбадос трябваше да се справят с по-креативна задача. Участниците имаха на разположение три часа, за да изпишат сигналът SOS по плажните ивици на островите си.

Победителят от играта щеше да бъде посочен от капитан Айбар от Военновъздушните сили на Доминиканската Република. Както винаги да се вземе решение в лагера на Барбадос се оказа доста трудно. В продължение на час сините спореха как да бъде направен сигналът. На няколко пъти Сашо за пореден път демонстрира повече теоретични знания, отколкото активни действия.

За това пък тортугианци успяха да се организират бързо и направиха огромен надпис от бамбук, парцали и палмови листа. След като Барбадос и Тортуга приключиха с изпълнението на задачата, експертът определи за победител Тортуга. Наградата и този път беше храна. Вафли, кафе, сладко, шоколад, палачинки и сервиз за кафе бяха хвърлени от хеликоптер в сандък. Така за първи път откакто са на острова оцеляващите успяха да си припомнят вкуса на кафето.

И докато червените прекарваха един приятен следобед на кафе и вафли, сините все още таяха надежди, че може да са спечелили играта. След като и последните им надежди се изпариха, всички се върнаха към обичайните битови проблеми в лагера.

Малко след края на изпитанието в пощите на двете племена се получиха писма за поредния дуел. Този път жребият определи един срещу друг да се изправят най-силните от двете племена - Георги Костадинов и Станислав. Според условието на дуела, двамата трябваше да събират колчета разположени на по метър едно от друго, като след това трябваше да ги поставят на определено място, но със завързани тежести на краката.

Наградата от играта включваше десет яйца и газова лампа, както и два буркана с ориз и брашно от провизиите на противниковото племе. Загубилият можеше да избира между отстъпването на провизиите и оставане в плен за една нощ в лагера на победителя, окован в клетка. След старта стана ясно, че Костадинов е избрал по-добрата тактика и логично спечели двубоя. Станислав беше категоричен, че не може да остави племето си без храна и че е готов да понесе наказанието.

След като Финдо не се завърна в племето, а в лагера пристигнаха само бурканите с провизии от залога, барбадосци изпаднаха в недоумение. Не по-малко беше учудването в лагера на Тортуга, тъй като там пристигна само Станислав и зае своето място в клетката. Така най-силният барбадосец ще трябва да изтърпи една нощ на непрестанните атаки на мушичките хен-хен и на проливните карибски дъждове.


В днешния епизод двете племена отново ще се изправят в битка за племенен имунитет, а кошмарната нощ ще накара Станислав да вземе важни решения за живота си.