Нашумелият покрай няколко скандала зам-министър на извънредните ситуации Делян Пеевски преговаря с пловдивския бизнесмен Димитър Христолов за акциите на футболния клуб "Ботев" . Това съобщи в понеделник кметът на Пловдив Славчо Атанасов, за да опровергае информациите, че общината участва в сделката по прехвърлянето на акциите, пише kafene.net.

Това е търговска сделка между Димитър Христолов и кандидатите за нови собственици. От общината просто събрахме на една маса него и Делян Пеевски. Искаме само да помогнем на "Ботев", който е клуб със славна история и трябва да излезе от тежкото положение, заяви Атанасов.

Зам-министърът от квотата на ДПС Делян Пеевски е син на бившата шефка на спортния тотализатор Ирена Кръстева, която заемаше този пост при управлението на НДСВ и ДПС.

Тя е управител на "Нова медийна група холдинг" АД, която притежава вестниците "Монитор", Телеграф" и "Политика", както и великотърновската "Издателска къща Борба" ЕООД с едноименния регионален вестник.

Към медийните си придобивки тя наскоро прибави и групата на Любомир Павлов - ТВ, вестника и сайта "Експрес". Така близката до ДПС фамилия създаде своеобразна медийна империя.

До преди ден обаче сделката беше под въпрос, защото собственикът на футболния клуб Димитър Христолов иска цялата сума, която е около 2 млн. лв. да бъде изплатена в брой още при подписването на договора.

Според запознати Христолов трябва да получи за дяловете си в Ботев около 2.7 млн. лева, като почти 700 хил. лева вече са му дадени като капаро и покриване на някои неотложни задължения. Ако сделката се провали, той ще трябва да връща парите.

Преди две седмици депутатът от Атака Митко Димитров изпрати сигнал до главния прокурор, ДАНС, Комисията за финансов надзор и НАП с искане за проверка на парите, с които оперират Ирена Кръстева и Делян Пеевски.

Според народния представител проверката се налага предвид на бившия статут на Кръстева и сегашния на Пеевски като високопоставени държавни служители. По думите на Димитров основание за сигнала е общественото подозрение, че средства със съмнителен произход позволяват на Кръстева и на Пеевски да се превърнат в медийни магнати.

Ирена Кръстева е съдружник с шефа на "Корпоративна банка" Цветан Василев в собствеността на вестниците "Монитор", "Телеграф" и "Политика", както и с адвоката Тодор Батков, издател на "Стандарт" и собственик на ФК "Левски", в собствеността на "ИПК-Родина".