Ръководството на рудник „Миньор” в Бобов дол готви споразумение с работниците, които рано във вторник обявиха гражданско неподчинение и слязоха под земята. Работниците, които бяха от сутринта в галериите, излизат. Мениджърският екип преговаря със служителите от втората смяна да не последват примера на колегите си, съобщи за Дарик управителят на рудника Венцислав Алексов. Новината потвърди и началникът на Централната минно-спасителна служба в Бобов дол Сашо Стоичков.

В рудника остават на работа само дежурните групи, които ще следят мерките за безопасност и състоянието на съоръженията.

Тази сутрин 40 миньори слязоха под земята в знак на протест заради неполучените си възнаграждения за ноември. Хората в рудника са получили 100 лв. аванс за декември. Доставките от „Миньор” за ТЕЦ „Бобов дол” са прекратени, тъй като складът на работещата тази година с по-малко мощности централа е препълнен.

ТЕЦ-ът е натрупал 225 000 тона въглища, а според заповед на министъра на икономиката и енергетиката през януари резервът трябва да е 160 000 тона, обясни изпълнителният й директор Владимир Владимиров. По думите му управителят на рудника е предупреждаван за натрупаните големи запаси от въглища в централата от два месеца насам и от ТЕЦ-а са предложили доставките от "Миньор" да бъдат разсрочени за 2009-а година.