„Като по чудо няма жертви!", заявява, цитиран от Имидж Едвъртайзинг, зам. изпълнителният директор на мина „Черно море" - инж. Ангел Ангелов, в коментар за снощната авария на електропровода.

Според ръководството на мината без никакво предупреждение 120 миньори от дежурната смяна остават затворени в галерии на около 320 м под земята повече от час без ток.

Спирането на тока е прекъснало работата на вентилационните съоръжения. Освен липсата на кислород, хората са били поставени и в екстремално рискови условия - без водоотлив и без подем. На практика работниците са били без необходимия въздух и в невъзможност да излязат на повърхността.

В същото време шахтите започват да се пълнят с вода. Според специалистите, само няколко часа без електричество са били достатъчни, за да бъдат залети отводняващите помпи, което означава тотално наводняване на рудника и практически неговото ликвидиране.

Служителите от енергиен отдел на най-старата мина по Черноморието в продължение на около час са провели десетки разговори с представителите на EVN, в които буквално се молят на електроразпределителя да пусне минимално напрежение, за да се осигури безопасността на хората под земята.

Но въпреки, че се подава електроенергия към хотелите по морето, мината остава без енергия.

От мината си задават въпроса как е възможно EVN да остави дружеството, което е консуматор „Първа категория", със специално изградена подстанция, без ток, а в същото време хотелите в Слънчев бряг да бъдат приоритетно захранени с напрежение.

Нужното напрежение е подадено за мина „Черно море" в пълена мощност едва тази сутрин в 7 часа.

Материалните щети за мината от спирането на напрежението са около 50 000 лева. Около 600 тона не са произведени и продукцията предназначена за ТЕЦ Сливен днес не заминава на топлопроизводителя.