В четвъртък европейските лидери одобриха нов договор, който ще промени институциите в Европейския съюз и ще ускори вземането на решения.

"С този договор, с това съгласие, ние успяхме да се измъкнем от 'сляпата зона', в която бяхме за известно време", каза португалският Министър-Предстедател Хосе Сократес пред репортери.
"Повече няма да претърпяваме кризи с институциите. Ще бъдем готови да се борим с предизвикателствата на бъдещето."

Сократес добави също, че доста задънени улици са намерили решение, след като полската делегация прие предложението.

Договърът беше одобрен в първия ден от двудневната конференция в Лисабон, Португалия, която пое предстедателството на Европейския Съюз тази година. Договорът прие предложената Европейска конституция, която беше отхвърлена през 2005г. в Франция и Холандия чрез референдум.

Договорът променя процедурата на гласуване, увеличава ролята на Европейския парламент и включва устав с основни права. Договорът не включва най-спорните елементи на конституцията, например Европейски флаг и химн. Според този договор, Европейската администрация и Европейският председател ще представят съюза навън и ще бъдат избирани от лидерите на страните членки за срок от 5 години.

Европейските лидери официално ще представят договора в Лисабон на 13 декември 2007.

Общото мнение обаче показва, че мнозинството от хора на страните-членки мислят, че договорът първо трябва да бъде подложен на национални гласувания.