На Балканите вече има още една държава - Косово. Това стана факт, след като местният парламент прие декларацията за независимост.

Косовският парламент гласува вчера единодушно провъзгласяването на независимостта на южната сръбска област. "Независимостта е окончателен етап от разпадането на Югославия", заяви на извънредното заседание премиерът на Косово Хашим Тачи, който предложи на депутатите текста на декларацията за независимост.

Той каза, че това е болезнен процес. "Ние, лидерите на нашия народ, демократично избрани, чрез тази декларация обявяваме Косово за независима и суверенна държава. Декларацията отразява волята на народа", каза още Тачи.

Преди него в парламента говориха председателят на Народното събрание Якуп Красничи и президентът на Косово Фатмир Сейдиу. Всички те подчертаха на няколко пъти, че Косово ще бъде демократична държава и в нея ще се спазват правата на всички граждани, включително и на косовските сърби.

И докато косовските албанци обявяваха независимост, сръбският президент Борис Тадич заяви, че "Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово". Сърбия реагира и ще реагира с всички мирни, дипломатически и легални средства, за да анулира този акт, извършен от институциите на Косово, подчерта Тадич.

Никога няма да се откажа от борбата за Косово, посочи той. Сърбия няма да прибегне до насилие и това е единственият подход, който можем да използваме, за да продължим нашата законна борба за запазване на целостта на нашата страна.

Тадич поиска от международните институции в Косово да отменят незабавно този акт (обявяването на независимостта), който противоречи на основните принципи на международния закон. Призовавам към разум всички наши граждани в Сърбия и в Косово.

Съветът за сигурност на ООН, който бе свикан на извънредно заседание по искане на Русия, не можа да се споразумее за бъдещето на Косово. "Съжаляваме, че Съветът за сигурност не може да се споразумее за бъдещите действия, но това положение се очакваше от много месеци", заяви белгийският посланик Йохан Фербеке в изявление от името на Белгия, Франция, Италия, Великобритания, Хърватия, Германия и САЩ.

"Днешните събития представляват завършек на процес, по време на който бяха използвани всички възможности за постигане на изход чрез преговори", каза той. От своя страна, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова сърби и албанци на Балканите да се въздържат от насилие или позиции, които може да изложат на опасност мира.

Независимостта на Косово е решение, което ще тласне напред и Сърбия, и Косово, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Шон Маккормак. Вашингтон приветства ясния ангажимент на правителството на Косово да зачита правата на малцинствените етнически общности, каза той.

САЩ обсъждат с европейските си партньори по- нататъшните действия след провъзгласяването на независимостта на Косово, добави Маккормак. Говорителят подчерта, че САЩ отдавна смятат плана на Марти Ахтисаари за най-добър инструмент за укрепване на регионалната стабилност на Балканите, който дава и на Сърбия, и на Косово възможност да стъпят на евроатлантическия път.

Натовската мироопазваща сила КФОР ще продължи да изпълнява отговорностите си в Косово, освен ако СС на ООН не реши друго, заяви генералният секретар НАТО Яп де Хоп Схефер. Всички страни трябва да признаят, че КФОР ще продължи да изпълнява задълженията си за запазване на сигурна обстановка на цялата територия на Косово в съответствие с резолюция 1244 на Съвета за сигурност освен ако СС не вземе друго решение, посочва Схефер.

Русия за сетен път подчерта, че едностранното признаване на независимостта на Косово е нелегитимен акт. "Фактическото едностранно признаване на независимостта на Косово, от гледна точка на международното право, е нелегитимен акт, защото дълбоко противоречи на точките в резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, противоречи на заключителния акт, договореностите на контактната група, и като цяло, естествено, е нелегитимно от гледна точка на днешното международно право", заяви първият заместник-говорител на руския президент Дмитрий Песков.

Другата велика сила, постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, Китай също изрази дълбоката си загриженост от едностранните действия на Косово. "Едностранният подход на Косово може да предизвика серия от последици и да доведе до тежко негативно влияние върху мира и стабилността на Балканския регион", заяви говорителят на китайското външно министерство Лю Цзянчао.

Президентът на Чехия Вацлав Клаус предупреди, че обявяването на независимостта на Косово може да предизвика "ефекта на доминото" в някои други държави в Европа. "Някои части на други държави може изведнъж да осъзнаят, че не се чувстват много удобно в рамките на голямата държава, в която се намират днес", каза Клаус и добави: Това е едно наистина уникално решение за Европа.

Подобна стъпка, отнасяща се до границите на една държава, не е била предприемана в Европа от Втората световна война. Френският министър на външните работи Бернар Кушнер, който е на посещение в Йерусалим, пожела "късмет на Косово".

Абхазия и Южна Осетия - сепаратистки райони в Грузия, заявиха веднага след като Косово обяви независимост, че ще поискат Русия и ООН да ги признаят за независими. Противоположна позиция заеха официалните власти в Грузия. Председателят на комисията за международни отношения Коте Габашвили заяви, че "Грузия не възнамерява да признае независимостта на Косово".