Военното министерство на САЩ подписа договор с две американски компании за добив на биогориво от водорасли, което може да се  използва като алтернатива за самолети и военна техника, съобщава Your Defence News.

Общата стойност на договорите е около 35 милиона долара.

С разработката на биогориво на базата на водорасли ще се ангажират специалистите от компанията General Atomics, а на изследователите от Science Applications International предстои да се заемат с търговската и техническа адаптация на биогоривото за авиационната техника.

Първият проект ще струва на Пентагона  $19,9 млн., а вторият - 14,9 милиона долара.

С търсене на алтернативно гориво на Jet Propellant 8 (JP-8), което сега се използва в американската армия, военното министерство на САЩ се занимава последните няколко години.

По този въпрос вече работят в Университета в Северна Дакота, както и в други учебни заведения и научно-изследователски институти.

По данни на Агенцията по перспективни отбранителни научно-изследователски проекти -  Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), която се занимава с този проект, около 90 процента от горивото, което сега използват американските военни, е JP-8.

Стойността му за 2006 година е била 6 милиарда долара.