Княз свети Александър Невски бе обявен за най-великия руснак на всички времена и национален символ след интернет гласуване, продължило повече от половин година. Резултатите от проекта „Името на Русия", организиран от телевизия „Россия", Фонда „Обществено мнение" и Института за руска история, бяха обявени в програмата „Вести недели", съобщават руските агенции.

За Александър Невски са подадени 529 575 гласа. Второ и трето място заемат дореволюционният премиер Пьотър Столипин /523 766 гласа/ и съветският диктатор Йосиф Сталин /519 071 гласа/.

В първата десетка са намерили място още: Пушкин, Петър І, Ленин, Достоевски, Суворов, Менделеев, Иван Грозни, Екатерина ІІ и Александър ІІ. Общо в последния кръг са подадени 2 888 523 гласа.

Според резултатите от паралелното гласуване на експертите, първо и второ място печелят Александър Невски и Пушкин, трети е пълководецът Александър Суворов, четвърти - Столипин, а Сталин и Ленин са на последните места.

Свети Александър Невски, княз Новгородски, а по-късно велик княз Владимирски, е живял в средата на ХІІІ век. Той е известен с победите си над шведите през 1240 г. край бреговете на река Нева и над тевтонските рицари през 1242 г., с което спасява православието в разпокъсаните руски земи. По-късно е канонизаран от Руската православна църква. В масовото съзнание на руснаците той е княз-патриот, защитник на родината. Сребърната ръка с мощите на Свети Александър Невски се пази в Александър-Невската лавра в Санкт Петербург, която е основана специално за тази цел от Петър Велики.

Най-голямата църква, посветена на Александър Невски, е издигната в центъра на София като благодарност за освобождението на България от османско владичество след Руско-турската война /1877-1878г./ водена от Александър ІІ.

Пьотър Столипин е третият министър-председател на Руската империя /8 юли 1906 - 18 септември 1911г./ Решително потушава първата буржоазна революция в Русия /1905-1907 г./. Започва аграрна реформа, целяща разрушаването на традиционната руска община и създаване на самостоятелни земеделски стопанства по западен образец.

Той е известен с фразата, че на Русия са й необходими 20 години мир, за да се стабилизира. За тази цел всячески се стреми да избегне голяма европейска война, което изисква голямо дипломатическо изкуство в период, когато в Европа окончателно се оформят контурите на двата противоборстващи лагера - Антанта и Централни сили. По негово време се разразява Босненската криза /1908г./, когато България обявява независимостта си. Правителството на Столипин съдейства за регулиране на отношенията между България и нейния сюзерен Османската империя. Стопилин е убит от терорист при неизяснени до ден днешен обстоятелства през 1911г.

Режисьорът Никита Михалков, който участва в предаването „Вести недели", похвали избора на руснаците и заяви, че ако Александър Невски и Столипин са живели в една епоха, най-вероятно първият би поставил втория начело на своето правителство.