На 1 януари се празнува Васильовден, познат в някои райони още като Сурваки, Сурва, Сурува, Суроздру. Празникът се отличава с богата празнична обредност. За трапезата се приготвят блажни ястия - свинско месо, баница, в която се слагат дрянови клончета, наречени на домашните животни, здравето, къщата, богатството, кокошка, орехи, ошав.

По традиция първият залък от погачата момите и ергените слагат под възглавницата си, вярвайки, че когото сънуват, той ще е бъдещият им другар. Около огъня или трапезата се гадае за предстоящи сполуки през Новата година. Преди разсъмване започва обичаят сурвакане. На този ден дружини с маскирани лица сурвакат по къщите.

На 1 януари църквата чества и големия християнски мислител, философ и писател св. Василий Велики (ок. 330-379). Негова е идеята за активното милосърдие и активното добротворство като израз на Христовия закон на любовта и прошката. Той организира и първия благотворителен монашески център в Кесария, в който възпитаниците му дават безвъзмездна помощ на болни и страдащи.

На този ден именници са Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa.