На 1 януари православните християни почитат Св. Василий Велики. Светецът е роден около 330 година в Кесария Кападокийска в семейството на адвокат. Получава образование в най-добрите училища в Кесария, Цариград и Атина. Към 357 г. предприема пътешествие из Сирия, Палестина, Египет и Месопотамия, за да получи впечатления от духа на монашеството.

След завръщането си се усъвършенства като философ и избра за аскетическо уединение едно поетично кътче край река Ирис, където основава Василиевските манастири, на които става игумен, а след това и епископ на Кесария Кападокийска. Като такъв той се бори срещу ересите. С авторитет и достойно поведение Василий респектирал дори самия император Валент.

По традиция на празничната трапеза присъстват блажни ястия, баница с късмети, наречени на къщата, здравето, богатството, както и жито, орехи и ошав. На Васильовден се гадае и се сурвака за здраве.

На гости могат да ви дойдат новогодишните сурвакари. Посрещнете ги с плодове, кравайчета и други дребни подаръци. В замяна те ще ви сурвакат за здраве и берекет.

На 1 януари на много места в Ботевград и селата се изпълнява обичаят "Топене на пръстене". Хубавата традиция събира хора на различна възраст. Те си честитят новата година и се веселят от сърце.

В първия ден на новата година в Литаково вдигат ялова сватба. Тя се нарича така, защото ролята на булката се изпълнява от мъж. Ритуалът се прави, за да прогони лошотията. Свързан е с надеждата за ново начало.

Днес трябва да почерпят Васил, Василка, Веселин, Веселина, Весела.