Богоявление /Йордановден/ е третият по значимост християнски празник през годината.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!" Оттук и названието на празника - Богоявление.

Празникът има различни имена в страната - Кръстовден, Водици, Водокръщи и други.

Според народното поверие през нощта срещу Богоявление в глуха доба небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива голяма сила. Затова денят е известен още като Водици и Водокръщи.

За здраве всички участват в освещаването на водата, когато след празнична черковна служба, свещеникът хвърля Светия кръст във водата. Млади мъже се хвърлят въпреки студа и ниската температура и изваждат кръста от водата. Който го извади бива честит и здрав през цялата година. Болни се къпят във водата, където е хвърлен кръстът.

Ако хвърленият във водата кръст замръзне, предвещава здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. Накрая - с китка босилек свещеникът напръсква хората за здраве.

Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни.

Срещу празника е третата, последна кадена вечеря. Към постните ястия на нея се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино.

Имен ден празнуват Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

На 6 януари при военна обстановка се освещават военните части и бойните знамена.

Първият водосвет е направен на 19 август 917 г. преди битката при Ахелой. Ритуалът се извършва от 1879 г. до 1946 г. На 6 януари 1993 г. със заповед на министъра на отбраната се възобновява българската традиция на Богоявление да се освещават бойните знамена на Българската армия.

Във връзка с празника от 11.00 часа пред паметника на Незнайния войн ще бъде извършено освещаване на бойните знамена и знамената-светини на Българската армия. Водосветът ще бъде отслужен от Знеполския епископ Йоан. На събитието ще присъстват президентът Георги Първанов, министър-председателят Сергей Станишев, председателят на Народното събрание Георги Пирински,  министърът на отбраната Николай Цонев, началникът на ГЩ на БА ген. Златан Стойков, командващите видовете въоръжени сили, висши военни и др.

Негово светейшество патриарх Максим ще отслужи днес от 9.00 ч. Света литургия за празника Богоявление в столичната църква "Св. Неделя". След службата патриархът ще отслужи в църквата и традиционния Велик водосвет за Богоявление.

Кметът на София Бойко Борисов ще присъства на водосвета по повод на християнския празник Богоявление. Водосветът ще се извърши от духовници на Светия синод в 13.00 ч. на езерото в кв. "Дружба".

В 8.30 часа в катедрален храм „Свето успение богородично" във Варна ще се проведе тържествена богоявленска литургия. В 10.00 часа на площад Свети Свети Кирил и Методий ще се проведе военен ритуал за благославяне на частите и техните бойни знамена. В 11.30 часа на плажа, буна 1, ще се проведе велик богоявленски водосвет.

В 9.00 часа кметът на Видин Румен Видов ще присъства на празничната литургия в катедралния храм „Свети Великомъченик Димитрий" по случай християнския празник „Богоявление". В 11.30 часа ще се извърши ритуала с хвърляне на кръста в река Дунав.